Младе Египћане инспирисао српски "Отпор”

Млади Египћани су се, приликом организовања протеста којим је срушен режим Хоснија Мубарака, у својој тактици ненасилног отпора ослањали делом и на искуство покрета "Отпор” у Србији, пише данашњи Њујорк тајмс. Лист цитира Ахмеда Махера, једног од лидера покрета 6.април, који је, проучавајући начине ненасилне борбе, посебно био привучен искуством српског „Отпора” у рушењу Слободана […]

понедељак, 14 фебруара, 2011 / 19:59

Млади Египћани су се, приликом организовања протеста којим је срушен режим Хоснија Мубарака, у својој тактици ненасилног отпора ослањали делом и на искуство покрета "Отпор” у Србији, пише данашњи Њујорк тајмс.

Лист цитира Ахмеда Махера, једног од лидера покрета 6.април, који је, проучавајући начине ненасилне борбе, посебно био привучен искуством српског „Отпора” у рушењу Слободана Милошевића.

Како се наводи у тексту америчког листа, тај покрет у Србији био је подстакнут идејама америчког политичког мислиоца Џина Шарпа.

Главна Шарпова идеја била је добро скројена за Мубараков Египат, пошто он истиче да је ненасиље изузетно ефикасан начин да се подрије полицијска држава, јер се насилни отпор може искористити за оправдање репресије у име стабилности.

Лого покрета 6.април направљен је по угледу на лого српског „Отпора”, са бијелом стиснутом песницом на црвеном пољу, пошто су неки чланови тог египатског покрета путовали у Србију да би се састали са „отпорашима”, пише Њујорк тајмс.

Када су демонстрације почеле и људи се окупили у великом броју, организатори су схватили да би неки од планова о којима су расправљали, као што су напад на парламент или зграду државне телевизије, били управо оно што би режиму одговарало, па су почели да се ослањају на савјете из Туниса и Србије, наводи лист.

У опширном тексту се говори о томе како је покрет 6.април, након што је 14. јануара избила револуција у Тунису, одлучио да мало запажени празник 25. јануар, дан када је за вријеме британске власти у Египту дошло до побуне полиције, претвори у нешто много више, и како је Фејсбук искоришћен да мобилише људе да изађу на протест.

Њујорк Тајмс цитира и изјаву извршног директора Фејсбука у Египту Ваела Гонима, који је 6.априлу помогао у организацији и маркетингу, да никад није чуо за тако унапријед најављену револуцију.Оставите одговор