Мјештани Крупе хоће своју пијацу, још само да их неко чује

На сасвим конкретан захтјев становника Крупе на Врбасу, поткријепљен петицијом мјештана, још увијек нико од надлежних није одговорио. Да ли због тога што је то потпуно безначјна ствар за бањолучки "круг двојке", или можда због тога што је сушење веша испред Градске управе наљутило градске оце, на иницијативу Борачке организације и мјештана Крупе на Врбасу […]

среда, 23 октобра, 2013 / 09:33

На сасвим конкретан захтјев становника Крупе на Врбасу, поткријепљен петицијом мјештана, још увијек нико од надлежних није одговорио.

Да ли због тога што је то потпуно безначјна ствар за бањолучки "круг двојке", или можда због тога што је сушење веша испред Градске управе наљутило градске оце, на иницијативу Борачке организације и мјештана Крупе на Врбасу да се у ово насеље врати пијачно мјесто, нико од надлежнх није одговорио.

Прије више од мјесец дана, 18. септембра, Мјесни одбор Борачке организације Крупа на Врбасу заједно са групом грађана – мјештана Крупе на Врбасу покренуо је иницијативу за поновним отварањем пијачног мјеста у Крупи на Врбасу. Иницијатива, са потписима 229 грађана упућена је:

– МИНИСТРАРСТВУ ПОЉОПРИВРЕДЕ , ШУМАРСТВА И ВОДОПРИВРЕДЕ РС
– ГРАДОНАЧЕЛНИКУ ГРАДА БАЊА ЛУКА СЛОБОДАНУ ГАВРАНОВИЋУ
– ПРЕДСЈЕДНИКУ СКУПШТИНЕ ГРАДА БАЊА ЛУКА БУДИМИРУ БАЛАБАНУ
– ОДЈЕЉЕЊУ ЗА ПРИВРЕДУ АДМИНИСТРАТИВНЕ СЛУЖБЕ ГРАДА БАЊА ЛУКА
– САВЈЕТУ МЈЕСНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ КРУПА НА ВРБАСУ

Иницијатори кажу да је одговор стигао једино од Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Влади РС у коме стоји да оно није надлежно за отварање пијаца.

Мјештани Крупе кажу да је пијачно мјесто потребно, не само за мјештане Крупе на Врбасу него и Рекавица 1, Рекавица 2, Бочца, Агиног села и других мјесних заједница .

– Пијачно мјесто је потребно како би грађани могли да продају своје пољопривредне производе , а исто тако и набављају оне које сами не производе, јер најближа пијаца (у Лазареву) удаљена је око 35 километара, а за неке мјесне заједнице и више – наводи се у иницијативи.

Пијачно мјесто у Крупи на Врбасу постојало је до 2005. године и предходних 40 година мјештани поменутих мјесних могли су сваке суботе да продају и набављају пољопривредне и друге производе. Поновним отварањем пијачног мјеста у Крупи на Врбасу, кнаводе мјештани, знатно би се побољшао квалитет живота.

Оно што највише чуди је што им није стигао одговор ни од Савјета мјесне заједнице у којој живе што показује да ствари од општег интереса и ријетке иницијативе грађана – за које ће власт рећи како их, ето, никада нема довољено – одмах наиђу на зид. Ко је крив мјештанима Крупе, што нису правили петицију за градњу стамбено-пословног објекта или слично. Ту би већ сви нашли "заједнички интерес".