Мјештани и комшије опет одбранили ријеку Крушчицу

Мјештани Крушчице данас су поново спријечили инвеститора да уђе са машинама у корито ријеке Крушчице и почне са изградњом хидроелектране Крушчица 1. Око 200 мјештана и њихових комшија из околних мјеста блокирало је пролаз машинама, и тиме су успијели сачувати ријеку за коју се боре већ годину дана.

петак, 17 августа, 2018 / 16:41

Извођач радова је дошао у пратњи око 15 припадника Министарства унутрашњих послова Средњобосанског кантона, и покушао је да прође до локације за изградњу. Након неколико сати блокаде и захтјева да им се покаже налог за данашњу акцију, који су полицијски службеници тврдили да посједују, извођач радова је напустио локацију и отишао са лица мјеста уз скандирање мјештана.

Маида Билал, Еколошко удружење Бистро, Крушчица: "Упркос свим притисцима којима смо свакодневно изложени, не одустајемо. Данас смо као и свих 365 дана стали раме уз раме у заштиту ријеке. Ми бдијемо уз ову љепотицу и свим снагама смо данас поновно вратили машине".

Иако нису показали налог мјештанима, припадници полиције написали су неколико казни женама које су спријечавале пролазак машина. Сво то вријеме, саобраћај за остала возила одвијао се несметано.

Концесија за изградњу ове хидроелектране је у власништву фирме Генна из Витеза и према ријечима мјештана овог мјеста, извођач нема све потребне дозволе за изградњу ове хидроелектране.

Подсјетимо да се прошле године, 24. августа десио инцидент у овом мјесту након што су припадници Специјалне полиције Министарства унутрашњих послова Средњобосанског кантона рано ујутро прекинули блокаду моста и привели више особа које су протествовале против изградње хидролектране, при чему је више особа повријеђено.

Јелена Иванић, Центар за животну средину: "Мјештани Крушчице су данас још једном показали да не желе хидроелектране у свом мјесту. Позивамо владу Средњобосанског кантона да раскине концесије за ове хидроелектране јер је то једини исход који је прихватљив у овој ситуацији".

Поред протеста на мосту, гдје дежурају 24 сата, они воде и правну борбу за коју вјерују да ће се окончати у њихову корист и да ће на крају резултат бити раскидање уговора о концесији за двије хидроелектране планиране на овој