14:14 Пале, Мркоњић, Бања Лука: МУП РС подносио пријаве о кривичном дјелу "непоступање по здравственим прописима за вријеме епидемије"14:06 Бијељина добила новог прволигаша, Мићо части са 5.000 КМ13:41 Паралелна стварност и у ваше име: Џаферовић пише предсједнику Азербејџана и криви Јермене13:13 Јавио се спонзор: Ердоган каже да је вријеме за окончање јерменске окупације13:07 Њујорк Тајмс напада Трампа да није платио порез 10 година, он каже да су фејкњузери13:03 Министарство одбране Азербејџана пријети Јерменији "одговарајућом акцијом одмазде"12:53 Непрактичност азбукоубиства: Б или В?12:43 Дарко Ристов Ђого: Још двије цртице о Српству, небесима, етносу, етосу и Црној Гори12:35 Гради се нови мост у Рачи: Михајловићка и Поповић једини поменули Српску12:19 Коначно неко: Милош Ковић поднио пријаву против Николе Самарџића због одобравања геноцида над Србима

Мјесец добија мобилну мрежу

Мјесец ће сљедеће године добити своју прву мобилну мрежу, која ће омогућити пренос података из лунарног крајолика на Земљу у високој резолуцији.

петак, 2 марта, 2018 / 11:40

Водафон, Нокиа, Ауди и СпејсЕкс објавили како ће заједничким снагама подржати тај пројект, 50 година након што су НАСА-ини астронаути први крочили на Мјесец.

Циљ пројекта је подржати будуће мисије и омогућити астронаутима директну комуникацију на Мјесецу како не би и даље зависили о сигналима које шаљу на Земљу и чекали повратне информације.

Одашиљаче мреже израдиће Нокиа, а Водафон ће их опремити властитом 4Г мрежом. Неће бити тежи од једног килограма. Аудијев задатак је да изради ровере који ће ту мобилну мрежу користити на Мјесецу, док ће СпејсЕкс споменуту опрему властитом ракетом Фалкон 9 сљедеће године из Флориде лансирати на Мјесец.

„Овај пројект укључује иновативан приступ развоју мобилне мрежне инфраструктуре“, изјавио је извршни директор њемачке подружнице Водафона, Ханес Аметсрајтер.

„Срећни смо и поносни што нас је Водафон изабрао за свог технолошког партнера. Ово је важна мисија за развој нових технологија у умрежавању, обради и складиштењу података. Такође, помоћи ће и у напретку комуникацијске инфраструктуре потребне академицима, индустрији и образовним институцијама у истраживању Мјесеца, рекао је технички директор Нокије Маркус Велдон.

ребне академицима, индустрији и образовним институцијама у истраживању Мјесеца, рекао је технички директор Нокије Маркус Велдон.Оставите одговор