Митроплолија сребреничка слави 780 година постојања

Дочеком моштију Светог деспота Стефана Лазаревића и служењем свете архијерејске литургије сутра ће у храму Покрова Пресвете Богородице у Сребреници бити ће обиљежено 780 година од оснивања Митрополије сребреничке, рекао је Срни сребренички свештеник Александар Млађеновић. Дочек честица моштију Светог деспота Стефана Лазаревића, које ће се чувати у сребреничком храму, очекује се у 10.00 часова. […]

субота, 3 новембра, 2012 / 09:31

Дочеком моштију Светог деспота Стефана Лазаревића и служењем свете архијерејске литургије сутра ће у храму Покрова Пресвете Богородице у Сребреници бити ће обиљежено 780 година од оснивања Митрополије сребреничке, рекао је Срни сребренички свештеник Александар Млађеновић.

Дочек честица моштију Светог деспота Стефана Лазаревића, које ће се чувати у сребреничком храму, очекује се у 10.00 часова.

Свету архијерејску литургију служиће Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Василије уз саслужење свештенства Епархије.

Свети деспот Стефан Лазаревић, син Светог цара Лазара, био је српски владар, законодавац и пјесник. Након шест вијекова враћа се у Сребреницу гдје се још налазе зидине тврђаве коју је саградио и гдје је једно вријеме столовао.

Формирање Митрополије, чије је сједиште било у Сребреници, говори да је овај град у то доба био развијен економски и духовни центар који је имао изузетно важан значај у историји српског народа.

Сребреничка Српска православна општина очекује да ће обиљежавању овог јубилеја присуствовати велики број званица и вјерника.0 КОМЕНТАРА