Мителбајерише цајтунг: Меркелова у Србији арогантна

"Мителбајерише цајтунг" критикује њемачког канцелара Ангелу Меркел да је својим наступом у Београду прошле седмице, самовољно поставила барикаду ширењу ЕУ на исток тако што је диктирала Србији додатне услове. "Потпуно је нејасно шта Њемачка жели да постигне својом ароганцијом. Колатерална штета већ је видљива: Меркелова је испровоцирала неке чланице Уније. Она је тражила од предсједника […]

среда, 31 августа, 2011 / 12:54

"Мителбајерише цајтунг" критикује њемачког канцелара Ангелу Меркел да је својим наступом у Београду прошле седмице, самовољно поставила барикаду ширењу ЕУ на исток тако што је диктирала Србији додатне услове.

"Потпуно је нејасно шта Њемачка жели да постигне својом ароганцијом. Колатерална штета већ је видљива: Меркелова је испровоцирала неке чланице Уније. Она је тражила од предсједника Бориса Тадића да се одрекне утицаја на српском сјеверном дијелу Косова, прије него што Београд продужи ка Европи. Тадић је то одмах одбио, а затим још једном, прије неколико дана, поновио пред цјелокупном српском јавношћу" – наводи лист.

"Мителбајерише цајтунг" додаје да "ништа неће помоћи ако се Београд једноставно одрекне свог тамошњег утицаја".

"Еулекс није у стању да попуни вакуум који би настао. Приштинска влада са нестрпљењем чека да умаршира на сјевер Косова, а то би био дебакл. Надлежни не могу ништа да ураде за мир и ред, ионако имају проблема да исуше `мочвару корупције` која царује Косовом…" – наводи лист.

Меркелова је у Београду пророчански поручила "да се све мора урадити како би били избјегнути једнострани кораци" , што је била мала пацка Тачијевој влади у Приштини, која је у јулу послала специјалну полицију на сјевер. Ипак, то није било одлучно дистанцирање од насиља.

Евентуални успјех у преговорима Београда и Приштине "смањили би опасност од једностраних акција", закључила је Меркелова. То може да значи: "Ако ви Срби не доприносите преговорима, Приштина ће поново моћи да пошаље специјалну полицију" – коментарише "Мителбајерише цајтунг" и додаје да би епилог биле колоне избјеглица као прије 12 година.Оставите одговор