Мисурата на удару снага Гадафија

Либијске снаге лојалне Моамеру Гадафију гађале су јутрос приобални град Мисурату са најмање 100 пројектила типа "град", рекли су побуњеници. "Они су јутрос испалили најмање 100 ракета типа "град" на индустријску зону. За сада нема информација о губицима", рекао је портпарол побуњеника Абделбасет Абу Мезреик Ројтерсу, додајући да су владине снаге стигле до центра града. […]

субота, 16 априла, 2011 / 17:01

Либијске снаге лојалне Моамеру Гадафију гађале су јутрос приобални град Мисурату са најмање 100 пројектила типа "град", рекли су побуњеници.

"Они су јутрос испалили најмање 100 ракета типа "град" на индустријску зону. За сада нема информација о губицима", рекао је портпарол побуњеника Абделбасет Абу Мезреик Ројтерсу, додајући да су владине снаге стигле до центра града.

Он је додао да је у нападу уништена једна мљекара и погон за производњу млијечних производа.

Ово је други дан тешког бомбрадовања Мисурате, посљедњег упоришта побуњеникау западном дијелу Либије, подсјећа Ројтерс.

У међувремену, лидери Британије, САД и Француске редефенисали су циљ ваздушног рата као промјену режима у Либији.

Амерички предсједник Барак Обама признао је да је војна ситуација на терену у Либији у пат позицији, након три седмице напада из ваздуха, али да још увијек очекује да ће снаге НАТО на крају присилити Гадафија да се повуче.

Обама, британски премијер Дејвид Камерон и француски предсједник Николас Саркози објавили су заједнички чланак у петак у коме најављују наставак војне кампање док Гадафи не оде са власти.

Они су признали да је њихов нови циљ промјене режима у Либији превазишао заштиту цивила, како је регулисано резолуцијом Савјета безбједности УН, али тврде да Либијци никад неће бити безбједни под влашћу Гадафија.

"Наша дужност и обавеза у оквирима резлуције Савјета безбједности УН 1973 је заштита цивила и ми то чинимо. Циљ није уклањање Гадафија силом. Али, немогуће је замислити будућност Либије са Гадафијем на власти", наводи се у заједничком чланку.Оставите одговор