Мистериозна компанија дошла у посјед неискориштеног дијела интернета

Врло необична ствар догодила се на интернету на дан када је Џо Бајден постао 46. предсједник Сједињених Америчких Држава, пише АП.

недеља, 2 маја, 2021 / 16:32

Мистериозна компанија смјештена у канцеларијске просторе који се налазе изнад једне банке у америчкој савезној држави Флориди јавила је свјетским рачунарским мрежама да од сада управља великим, претходно неискоришћеним дијелом интернета који се претходно налазио у власништву Министарства одбране САД-а, преноси Јутарњи лист.

Тај дио се у међувремену учетверостручио на 175 милиона интернет адреса те представља 1/25 тренутног интернета.

"Огроман је. То је највећа ствар у историји интернета”, рекао је Даг Мадори, директор за анализу интернета у компанији за управљање мрежама Кентик.

Такође, тај је дио двоструко већи од простора на интернету који користи Министарство одбране САД.

Након што се заједница запослених који раде на интернет мрежама ишчуђавала над споменутом појавом, Министарство одбране САД врло је штуро објаснило о чему се ради.

То објашњење, међутим, није садржало одговоре на нека основна питања. Министарство није рекло зашто је управљање тим простором повјерила компанији која наизглед није ни постојала до септембра 2020. године.

Руководилац Управе за дигиталну одбрану у Министарству одбране САД-а (ДДС ) Брет Голдстин објавио је 23. априла да се америчка војска "нада да ће успјети да процијени, и онемогућити коришћење интернет простора Министарства”.

Из ДДС-а су тада такође рекли да се надају да ће у склопу напора да се одбране од сајбер напада које предузимају непријатељи САД-а "препознати потенцијалне рањивости”.

Навели су да ти непријатељи за нападе користе неиспоришћене интернет адресе те чак и блокове адреса. У Голдстиновој изјави није стајало хоће ли Министарство приликом предузимања споменутих активности потражити помоћ спољних сарадника.

Пентагон понекад мора да се носи са нежељеним "окупацијама” свог простора. То је тако јер од 2011. године влада несташица интернет адреса првих генерација.

Такве адресе на аукцијама ријетко када достижу цијене које су мање од 25 америчких долара. Мадорy каже да ће оглашавање тог простора олакшати терање сквотера и омогући америчкој војсци да "прикупи велике количине позадинског интернет саобраћаја које ће потом користити за процјену пријетњи”.

Неки стручњаци за кибернетичку безбједност нагађају да Министарство одбране САД-а тај простор користи како би направио мамце за хакере (уређаји који се користе за ту сврху зову се "ханипотс”).

Други пак сматрају да ће поменути простор користити за успостављање властите инфраструктуре за надзирање сумњивих активности. "Ово значајно повећава простор који би (Министарство) могло надгледати”, рекао је Мадорy.

Портпарол Министарства одбране САД-а у суботу 24. априла није могао да објасни зашто је Министарство управљање над тим адресама повјерило компанији Глобал Рисорс Системс, фирми која никада није сарађивала с америчком владом.

"Мало ми је чудно то што је Министарство тако поступило”, рекао је директор компаније за кибернетичку безбједност Фарсајт Секјурити Пол Виxи, један од пионира интернета и дизајнер система доменских имена (ДНС).

Компанија Глобал Рисорс Системс није одговорила на упит из АП-а. Компанија иначе није присутна на интернету, али је власница домена "grscorp.com”.

Име компаније не појављује се на попису компанија које користе канцеларијске просторе у мјесту Плантејшон у савезној држави Флориди, а радница рецепције није успјела да ступи у контакт с представником компаније када ју је то замолио новинар АП-а.

Она је име компаније пронашла на попису станара те новинару рекла да покуша да их контактира мејлом.

Службена евиденција каже да компанија Глобал Рисорс Системс није затражила радну дозволу за град Плантејшон. Компанија Глобал Рисорс Системс регистрована је у америчкој савезној држави Делавер, а процес регистрације водио је адвокат из Беверили Хилса у Калифорнији.

Споменута компанија тренутно управља простором на интернету каквим не управљају Кинеска државна телекомуникациона компанија, те велики амерички телеоператери АТ&Т и Цомцаст.

АП-ова истрага компаније показала је да је једино име које се може повезати са Глобал Рисорс Системс име извесног Рејмонда Саулина. Саулино је наводно још 2018. године водио компанију за продавање опреме за кибернетичку безбједност Пацкет Форенсицс.

Та компанија је током посљедњих десет година више пута сарађивала са ФБИ-ом и Агенцијом за напредне одбрамбене истраживачке пројекте (ДАРПА).

Саулино није одговорио на упите АП-а, а један његов бивши колега рекао је да мисли да је Саулино у пензији.

Часопис Вајерд објавио је 2011. године причу о Пакет Форенсиксу и Саулину у којој је писало да је та компанија државним агенцијама те снагама реда и безбједности продавала уређај који је истима допуштао прегледање интернет историје појединаца.

Према подацима на интернет страници компаније, она још увјек продаје "легалне уређаје за пресретање”.

Компанија тренутно има и уговор с ДАРПА-ом у склопу којег раде на "коришћењу аутономије за одговарање на системе кибернетичких непријатеља”.

Уз то, Глобал Рисорс Системс име дијели са фирмом коју је истраживач интернет превара Рон Гилмет проказао као пошаљиоца нежељених имејл порука.

Та друга коммпанија имена Глобал Рисорс Системс угашена је прије више од десет година. Сједиште угашене компаније такође је било у просторијама у Плантејшону на Флориди. Чак, било је на истој адреси.

"То је јако сумњиво”, рекао је Гуилметте те додао да такве тактике скривања сматра непримјеренима и непотребнима. "Ако су се стварно хтјели сакрити, не би користили име Реја Саулина и ово сумњиво име”.