Мишићева забринута за раднике Семберке

Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић изразила је током данашње посјете фабрици сушеног поврћа „Семберка“ из Јање незадовољство због положаја радника у овом предузећу. Првобитни циљ Мишићкине посјете био је да се фабрици "Семберка" помогне у обезбјеђивању пола милиона КМ колико је потребно да започну први производни циклус да би фабрика опстала, али након […]

петак, фебруар 25, 2011 / 15:44

Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић изразила је током данашње посјете фабрици сушеног поврћа „Семберка“ из Јање незадовољство због положаја радника у овом предузећу.

Првобитни циљ Мишићкине посјете био је да се фабрици "Семберка" помогне у обезбјеђивању пола милиона КМ колико је потребно да започну први производни циклус да би фабрика опстала, али након дужег разговора са руководством предузећа и радницима, предсједница Савеза синдиката РС дошла је до сазнања да постоје одређене неправилности које се тичу плата и доприноса.

"Оно што смо данас отворили као проблем, а што нам није било пласирано у припреми овог састанка, јесте да је плата радницима од 2009. године исплаћивана на веома чудан, незаконит начин, путем неких бонова", навела је Мишићева.

Она је додала да је циљ Синдиката да се бори за права радника, али да се на састанку показао модел понашања на који се покушава доћи до рјешења која су мање у корист радника, а више у корист власника.

"Чињеница је да је ово предузеће погодила поплава у два наврата и да треба да се траже ријешења али са онима који су одговорни за ово предузеће, а никако са онима који имају најмањи мандат за доношење било какве одлуке. Тражити пола милиона КМ и тражити подршку Синдиката може се само онда када ће то бити у корист радника", истакла је Мишићева.

Она је изразила незадовољство што састанку није присуствовао власник који је, како је рекла, једини компетентан да прича о судбини 55 запослених радника и судбини предузећа, те да се разговори једино тако могу наставити.

Мишићева је подсјетила да је ово предузеће посјетио Инспекторат РС прошле године у мају и да је издао рјешење о отклањању неправилности које су уочене када је у питању примјена Закона о раду и колективног уговора, али да се ништа по том питању није урадило.

"И даље се не уплаћују доприноси, не исплаћују се плате. Све ово је ушло у процедуру и видјећемо како ће се завршити, али ако неко не уплаћује доприносе и плату то се може пресудити само у корист радника", навела је Мишићева.

Она је додала да су сва питања која су данас отворена, а тичу се проблема фабрике "Семберка", мотивисана тиме да се она доведе у стање легалног пословања и да се створи могућност да се сачувају радна мјеста.

Она је закључила да ће се на томе и радити, али да одговорност за правно функционисање предузећа треба да сноси власник и менаџмент фабрике "Семберка".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *