Мишићева: Неисплаћивање плата и уплата доприноса третирати као кривично дјело

Савез синдиката Републике Српске очекује да Влада РС прихвати иницијативу синдиката према којој би се неисплаћивање плата у складу са Законом о раду и колективним уговорима третирало као кривично дјело, изјавила је данас предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић. Након састанка са представницима фондова здравстеног осигурања и пензијско инвалидског осигурања, Пореске управе РС, Инспектората и […]

среда, 24 августа, 2011 / 19:08

Савез синдиката Републике Српске очекује да Влада РС прихвати иницијативу синдиката према којој би се неисплаћивање плата у складу са Законом о раду и колективним уговорима третирало као кривично дјело, изјавила је данас предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић.

Након састанка са представницима фондова здравстеног осигурања и пензијско инвалидског осигурања, Пореске управе РС, Инспектората и Завода за запошљавање РС, она је рекла новинарима да таква иницијитива значи да се иде у хитну измјену Закона о кривичном поступку, гдје би се неисплаћивање плата и уплата доприноса послодаваца дефинисало као кривично дјело.

"Такође, тражимо и хитну измјену Закона о стечају, јер стечајни поступак и даље је нешто што иде најдиректније на штету радника, а такође тражимо да код додјеле репрограма буду јасни критерији и да се одреди ко је гарант тих репрограмираних обавеза", додала је Мишићева.

Она је истакла да синдикат тражи и преиспитивање рада и организације Пореске управе РС и Инспектората како би сагледали да ли су њихове организације адекватне законским обвезама, да се види је ли овим институцијама потребна боља материјална, кадровска и друга опремљеност.

Мишићева је нагласила да се радницима у Српској на име неисплаћених плата и доприноса дугује износ који прелази величину буџета РС и да је такво стање неодрживо, као и да је потребно досљедно примјењивати законе из радноправне области, њихова контрола и санкционисање оних које те законе крше.

Директор Фонда здравственог осигурања РС Горан Кљајчин рекао је да, према евиденцији Пореске управе РС, дуговања послодаваца према том фонду износе 170 милиона КМ.

Он је навео да је евидентно да скоро 50 одсто обвезника уплаћује минималне износе доприноса за здравство, а један дио ту обавезу не извршава.

Директор Фонда ПИО Младен Милић рекао је да, закључно са 30. јуном, потраживања фонда по основу неуплаћених доприноса за пензијско-инвалидско осигурање износи 298,5 милиона КМ плус 52 милиона обрачунатих, а ненаплаћених камата.

Он је додао да је од тога 195 милиона КМ потраживања од уплате овог вида доприноса од обвезника гдје је покренут предстечајни или стечајни поступак.

Вршилац дужности директора Републичке управе за инспекцијске послове РС Живан Делић рекао је да у Инспекцији рада има 33 инспектора на цијелу Српску који контролишу више десетина хиљада субјеката.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор