Мишић: Премало радника, а не превише пензионера

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић оцијенила је да у РС није проблем превелики број пензионера, већ у томе што има премало радника, односно оних за које се уплаћују доприноси. Она је истакла да је Нацрт закона о ПИО РС, који је недавно усвојила Влада РС, најзначајнији закон који ће Народна скупштина Српске разматрати […]

среда, 20 јула, 2011 / 09:17

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић оцијенила је да у РС није проблем превелики број пензионера, већ у томе што има премало радника, односно оних за које се уплаћују доприноси.

Она је истакла да је Нацрт закона о ПИО РС, који је недавно усвојила Влада РС, најзначајнији закон који ће Народна скупштина Српске разматрати у овој години, а који би требало да на снагу ступи идуће године.

"Интересантан је и битан за све грађане. У Министарству рада и борачко-инвалидске заштите РС рекли су да је један од разлога за доношење овог закона превелики број пензионера, што нас веома љути, јер је ријеч о замјени теза", рекла је Мишић за данашње "Независне новине".

Она је навела да је законом јасно дефинисано ко одлази у пензију и да је став Савеза синдиката РС да није проблем у томе што људи након 40 година одлазе у пензију, већ у томе што нема новог запошљавања и што се дозвољава дуг већи од 300 милиона на име неуплаћених доприноса.

"Када је у питању тај закон, важно је да постоји консензус садашњих радника, послодаваца и пензионера. Нагласила бих још да и даље остају питања на која нећемо пристати и надам се да ће Влада и парламент РС имати слуха да прихвате ставове оних који пуне Фонд ПИО", рекла је Мишић.

Она је подсјетила да су прије годину дана покренули иницијативу да се неисплаћивање плата третира као кривично дјело.

"Та прича још траје. Чини ми се да ће се морати увести једна таква одредба, јер ако неко не жели да вам да новац који сте зарадили, нити уплаћује доприносе, то је озбиљан проблем. Има пуно елемената за доношење такве одредбе. Надам се да ћемо послије годишњих одмора разговарати о томе", рекла је предсједница Савеза синдиката РС.