Мишић: 560.000 незапослених проблем свих нивоа власти у БиХ

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић изјавила је данас да социјални дијалог у БиХ потенцира синдикат који се суочава са пуно проблема, а мало рјешења, те да је 560.000 незапослених у БиХ нешто што мора да буде на столу и ентитетских влада и Савјета министара, као и парламената.  Она је пред почетак Трећег регионалног […]

уторак, септембар 25, 2012 / 13:02

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић изјавила је данас да социјални дијалог у БиХ потенцира синдикат који се суочава са пуно проблема, а мало рјешења, те да је 560.000 незапослених у БиХ нешто што мора да буде на столу и ентитетских влада и Савјета министара, као и парламената.

 Она је пред почетак Трећег регионалног округлог стола "Социјални дијалог у југоисточној Европи" истакла да су проблем БиХ недовољно развијене послодавачке структуре које би могле парирати добро организованим синдикатима, који су више заинтересовани и за питања радничких права, и економије и свега онога што се зове стварање нове вриједности и покушај да се пронађе модел да се заустави економска криза.

Мишићева је новинарима у Сарајеву рекла и да послодавачке структуре нису довољно заинтересоване за прави трипартитни социјални дијалог.

Према њеним ријечима, сукоб капитала и рада је вјечит и ту никада нема хармоније, а послодавачке структуре морају бити институционално и структурално јаче, како би могле квалитетно водити социјални дијалог.

"То у преводу значи да када се нешто договорите, то потпуно буде и проведено. Ми имамо законску регулативу која није лоша, али њена примјена иде веома лоше. Посљедица непримјењивања таквих законских рјешења је рачун који долази на грбачу радника – отпуштање, смањивање плата, велика стопа незапослености“, рекла је Мишићева.

Она каже да од данашњег скупа не очекује ништа, јер нема универзалног закона о раду у ЕУ, односно свака земља има властити, а примјена акта из неке развијене земље није могућа.

Помоћник министра за рад и запошљавање у Министарству рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Мира Васић рекла је да постојећи Закон о раду има неких нејасноћа, али да је примјењив у пракси.

Она је навела да се ради на његовом усклађивању са законодавством Српске, јер је дошло до измјена закона када су у питању привредна друштва, те Закон о пензијско-инвалидском осигурању.

Васићева је појаснила да се према пословнику о раду Народне скупштине Српске, не може ићи у измјене и допуне Закона о раду, јер се ради о његовом пречишћеном тексту, додавши да би се у нови могло ићи само онда када се постигне потпуна сагласност свих социјалних партнера.

Предјседик Савеза самосталних синдиката БиХ Исмет Бајрамовић рекао је да у Федерацији БиХ недостаје социјални дијалог, јер се само разговорима могу постићи резултати.

"За нас је социјални дијалог и кад водимо протесте", истакао је Бајрамовић, додајући да се и у ЕУ социјални дијалог стваља у први план и своди се на економско-социјалне савјете, који су присутни и у БиХ, на свим нивоима.

Трећи регионални округли сто о теми "Социјални дијалог у југоисточној Европи" организовало је Министарства рада и социјалне политике ФБиХ у сарадњи са Министарством рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске и Фондацијом Фридрих Еберт.

На скупу у хотелу "Бристол" Сарајеву учествују представници влада, синдиката и послодавачких удружења из Албаније, БиХ, Бугарске, Хрватске, Македоније, Србије, Црне Горе и Румуније.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *