Мишевима успјешно избрисано сјећање на дрогу

Тим који је водила Кортни Милер из истраживачког центра Скрипс на Флориди, успјешно је избрисао сјећања на дрогу код мишева и пацова што пружа наду за опоравак зависника или људи који пате од пост-трауматског стресног поремећаја (ПТСП). Искуства бивших зависника од метамфетамина показују да они осјећају жудњу за дрогом због асоцијација. Новац, цигарете, па чак […]

среда, 18 септембра, 2013 / 08:26

Тим који је водила Кортни Милер из истраживачког центра Скрипс на Флориди, успјешно је избрисао сјећања на дрогу код мишева и пацова што пружа наду за опоравак зависника или људи који пате од пост-трауматског стресног поремећаја (ПТСП).

Искуства бивших зависника од метамфетамина показују да они осјећају жудњу за дрогом због асоцијација. Новац, цигарете, па чак и гуме могу да их повуку назад у зависности од које су се тешко ослободили.

Сјећања је прилично тешко произвести. Морају се догодити промјене у огранцима дендрита – малих структура које примају сигнале од других неурона и у том процесу мијењају структуру нервних ћелија. Актин је протеин који чини структуру ћелије и обично учествује у овом процесу.

Научници су током експеримента код мишева и пацова инхибирали полимеризацију актина блокирањем “молекуларног мотора” под називом миозин II. То су учинили током фазе формирања памћења везаног уз метамфетамин.

Вођа истраживања је објаснила да су узбуђени резултатима јер њихова манипулација “нарушава меморију дуго након што је формирана.”

Тестови урађени након експеримента открили су да мишеви и пацови “одмах и стално” изгубе све успомене везане уз метамфетамин. Сва остала сјећања, као што су храна или награде остала су недирнута. “У нашем случају, манипулација се може направити у било које вријеме и очигледно, да се избришу само сјећања повезана са дрогом”

Овај експерминет пружа наду зависницима од дроге и особама обољелим од ПТСП-а да би једног дана могли добити олакшањеОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *