Мировић: Послије Врбаса, Пајтић и ДС изгубиле легитимитет

Изборни резултат у Врбасу је коначна потврда да су покрајинске власти изгубиле легитимитет и да је народ окренуо леђа Демократској странци и Бојану Пајтићу, оцјенио је предсједник Савјета за Војводину Српске напредне странке Игор Мировић. Мировић је у интервјуу за Политику, рекао да је само у општини Врбас ДС изгубила сваког другог бирача који је […]

среда, 16 октобра, 2013 / 15:07

Изборни резултат у Врбасу је коначна потврда да су покрајинске власти изгубиле легитимитет и да је народ окренуо леђа Демократској странци и Бојану Пајтићу, оцјенио је предсједник Савјета за Војводину Српске напредне странке Игор Мировић.

Мировић је у интервјуу за Политику, рекао да је само у општини Врбас ДС изгубила сваког другог бирача који је за њу гласао на претходним изборима.

"Дакле, било да је реч о изборима за савете месних заједница, локалне самоуправе, било кандидате за покрајинске посланике, јасно је да је народ окренуо леђа ДС-у и Бојану Пајтићу, и то потврђују резултати гласања", објашњава министар за регионални развој и локалну самоуправу.

Мировић је подсјетио да је ДС раније правдала лош резулат на изборима у Ковину, Србобрану, Апатину и другим мјестима, чињеницом да тамо нису била њена традиционална упоришта и додао да је Врбас то био од 2008. године, због чега су "резултати потврда губитничке визије демократа у Војводини".

Мировић је најавио да ће сад још гласније захтјевати расписивање ванредних покрајинских избора.

"Владати без народне подршке крајње је неуверљиво и непримерено. Обављати јавни послове у ситуацији када је и статистички и суштински и математички, јасно да немате подршку, ослањајући се само на то што у скупштини имате већну потпуно је непримерено за нешто што мора да се гради као принцип у вишестраначком животу", истиче Мировић.

Према његовим ријечима, у нормалним, развијеним земљама, кроз усвајање одређених, неписаних правила, излаз из такве ситуације рјешава се позивањем на ванредне изборе, кроз разговор о евентуалном скраћивању мандата, кроз дијалог о томе да се одреди одговарајући термин за прољеће и љето 2014. године, у оквиру ког би се ти избори одржали.

Мировић је казао и да је Пајтићева процјена да има подршку скупштинске већине, због чега неће скратити мандат – катастрофална.

"То је катастрофална процена господина Пајтића и с временом ће због тако игнорантског става према већини грађана Војводине имати све мање и мање гласова. Уосталом, видећете то већ на наредном изборном дуелу у Оџацима, и онда вероватно и у многим другим местима, како се приближава 2014.", сматра Мировић.

Мировић је оцјенио да је Пајтићева тактика сасвим погрешна и да ће изазвати драстичан пад броја бирача, јер организовање пружања отпора народној вољи код грађана изазива само још већу и снажнију политичку и друштвену реакцију.

Кнежевић: Доста владавини криминалне ДС

Потпредсједник Српске напредне странке Горан Кнежевић оцјенио је да су изборни резултати у Врбасу показали да је грађанима доста владавине "криминалне ДС, која је у Војводини изгубила легалитет и легитимитет, због катастрофалних резултата на свим пољима и прикривања афера".

Кнежевић је, на конференцији за новинаре, позвао чланове, симпатизере и грађане у београдску "Арену" 21. октобра, на обиљежавање пете годишњице оснивања те странке.

Осврћући се на период од мајских избора, које је оцјенио као револуционарне, Кнежевић је рекао да је од тада до данас дошло до великих промјена, захваљујући раду предсједника и Владе којој основни тон даје СНС.

Борбу против криминала и корупције коју води ова влада, Кнежевић је оцјенио као беспоштедну.

Он је назначио да је прије неколико дана републичка влада отворила и трећи фронт, економске мјере и борбу против сиромштва, односно за квалитетнији живот и већи стандард грађана.

"Та борба неће бити лака, али је неминовна и донеће позитивне резултате, почев од 2015. године", најавио је Кнежевић.

Као посебно значајне, подпредсједник СНС-а је оцјенио резултате на свим ванредном локалним изборима у Србији, у протеклих годину дана, посебно недавно у Врбасу.