Мирко Шаровић: Власт је васкрсла високог представника,СДС неће подржати санкције ОХР према било коме

Домаће власти су васкрсле институцију високог представника која је у БиХ практично била на излазним вратима и која је требала да се затвори у мандату Валентина Инцка, изјавио је Мирко Шаровић, предсједник СДС, након сједнице Предсједништва СДС која је одржана у Источној Илиџи.

четвртак, 3 јуна, 2021 / 18:36

Шаровић је рекао да је БиХ даље кораке напретка према ЕУ требала чинити без  високог представника, али да се десио обрт ситуације.

"Поставља се питање зашто након једног, рекао бих невидљивог Инцка, треба да дође један тако висока личност као што је господин Кристијан Шмит, који долази из једне тако моћне земља као што је Њемачка. Умјесто да имамо ОХР који је на излазним вратима ми имамо сада ситуацију да размишљамо о неким временима када је ОХР имао неку сасвим другачију улогу", навео је Шаровић.

Он је истакао да је за СДС неприхватљиво да се данас у БиХ поново намећу санкције и да се кажњавају појединци.

"Морамо бити принципијелни јер је те санкције некада трпио СДС и 150 људи међу којима сам био и ја. Не знам да ли ће доћи до такве ситуације али треба да се зна да би став СДС у случају понављања сличних сценарија био потпуно негативан", рекао је Шаровић.

Он је поручио да ће СДС као опозициона странка дати пуни допринос очувању интегритета, стабилности, сигурности и аутономије РС коју има у складу са Дејтонским мировним споразумом, снажно се противећи урушавању оних права која РС у има складу са Дејтонским мировним споразумом.

Он је изразио очекивање да ће Србија у складу са позицијом коју има у мировном споразуму водити рачуна о стварима да које ће усљедити у наредном периоду. "Надамо се да ће уколико дође нови високи представник теме бити економски развој, напредак, развој инфраструктуре, демократизација друштва, борба против корупције и рјешавање свих оних проблема који су овом тренутку рак рана друштва у БиХ", казао је Шаровић.