Миркић и Шаровић: Данас би сијање једног хектара кукуруза коштало 2268КМ – то пољопривредник не може издржати

У ситуацији када немамо робних резерви како би била подржана прољетна сјетва од стране државе, ми предложимо да власт хитно уведе плави дизел тј. да са нафте која се користи у пољопривреди да скину акцизе за изградњу путева и аутопутева. Иначе ће, прољетна сјетва у односу на прошлу годину бити скупља 65%. – поручено је данас на прес конференцију коју су у Бањалуци одржали Мирко Шаровић, предсједник СДС и Лазар Миркић, предсједник ресора за пољопривреду СДС.

понедељак, 14 фебруара, 2022 / 19:41

"Када би данас сијали један хектар кукуруза, он би коштао 2268 КМ гледано само кроз репроматеријал и енергенте, без људског рада и амортизације и механизације у производњи. То наш пољопривредник не може да издржи" – поручио је Миркић.

Он каже да се цијене пољопривредних инпута, прије свих дизел горива и репроматеријала вртоглаво расту и данас пријети опасност да ли ће бити уопште засијане оне планиране површине прољетне сјетве.

"У опасност долази и прихрана озимих усјева. Производња ће бити десеткована и одразиће се и на сточарску производњу." – појаснио је Миркић.

Предсједник Шаровић је казао да је политика подстицаја у цијелој БиХ веома лоша са мизених 80 милиона КМ аграрног буџета у Републици Српској.

"Наша политика је да се испоштује законска обавеза да се обезбиједи аграрни буџет у износу од 6% што значи 240 милиона КМ за подстицаје.Износи аграрног буџета у земљама региона су и по неколико пута већи. Само на основу царина на пољопривредне производе у износу од 350 милиона КМ и 240 милиона КМ убраних од акциза у име пољопривреде, што је укупно око 600 милиона КМ, пољопривредном сектору враћа се нешто више од 10%. "- истакао је Шаровић.

Оно што је убрано на основу акциза и царина у име пољопривреде, каже он, треба вратити пољопривредницима.

"Највећа мана пољопривредне политике Републике Српске је немогућност кориштења плавог дизела. Док сам био у Савјету министара снажно сам се залагао за увођење плавог дизела како би пољопривредни произвођачи могли да користе нафту ослобођену акциза за путеве и аутопутеве. И опет тражимо плави дизел за наше пољопривреднике" – сугерисао је предсједник СДС.

Шаровић је рекао да је Република Српска једина земља у окружењу која нема робне резерве. "Након пропасти Робних резерви нису предузети кораци да се робне резерве и регулација тржишта успостави наново уз државну интервенцију. Због тога су данас, пред прољетну сјетву, у најнеповољнијој позицији мала пољопривредна газдинства јер је у њима највише радних мјеста а ти људи најмање користе и државно земљиште али и подстицаје од државе. Имамо затварање малих газдинства и смањење производње. У оваквим околностима тим људима пријети потпуно гашење производње." – закључио је Шаровић.