Мип БиХ није послало захтјев за изручење Дивјака

Министарство иностраних послова БиХ још није послало захтјев Аустрији за изручење Јована Дивјака, што је потврдио и амбасадор БиХ у Бечу Харис Хрле до кога, такође, захтјев није стигао. У Министарству иностраних послова тврде да је на инисистирање министра Свена Алкалаја изабран дужи пут за слање захтјева за изручење. Министарство правде БиХ доставило је прошле […]

уторак, март 15, 2011 / 11:12

Министарство иностраних послова БиХ још није послало захтјев Аустрији за изручење Јована Дивјака, што је потврдио и амбасадор БиХ у Бечу Харис Хрле до кога, такође, захтјев није стигао.

У Министарству иностраних послова тврде да је на инисистирање министра Свена Алкалаја изабран дужи пут за слање захтјева за изручење. Министарство правде БиХ доставило је прошле сриједе Министарству иностраних послова БиХ захтјев за екстрадицију Дивјака правосуђу БиХ, а МИП је требало да тај захтјев достави Амбасади БиХ у Бечу, а они Министарству правде Аустрије, пише "Глас Српске".

Тужилаштво БиХ саопштило је да је у петак, 4. марта, Министарству правде БиХ доставило захтјев за екстрадицију Дивјака, али се касније испоставило да недостаје Увјерење о држављанству, због чега је захтјев пет дана провео у ладицама Министарства правде, односно до 9. марта када је документација коначно комплетирана.

Посланик СНСД-а у парламенту БиХ Душанка Мајкић каже да је случај са захтјевом за изручење Дивјака "само једна од страшних ствари које ради Свен Алкалај", док посланик СНСД-а у парламенту БиХ Лазар Продановић сматра да Министартво иностраних послова БиХ прави представу за јавност у вези са случајем "Дивјак".

Шеф Координационог тима за процесуирање ратних злочина и тражење несталих РС Сташа Кошарац рекао је да је сасвим јасно да је у Сарајеву све могуће, а нарочито у Министарству иностраних послова који није институција него, судећи према Свену Алкалају, друштво једног лица.

Јован Дивјак ухапшен је 3. марта у Бечу на захтјев Србије, која га оптужује да је одговоран за напад на колону ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву 2. и 3. марта 1992. године, када су убијена 42, рањена 73 и заробљено 215 припадника ЈНА. Дивјака је суд у Корнбургу 8. марта пустио из притвора уз кауцију од 500.000 евра, која је плаћена из буџета Кантона Сарајево, што је изазвало негодовање званичника РС и њених представника у институцијама БиХ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *