Миодраг Зарковић: Војислав Коштуница, за и против

Није ми нужно циљ да нападам или браним Коштуницу, већ да га упоредим са велеиздајницима и штеточинама које су га наследиле. Чврсто сам уверен да је био неупоредиво мање погубан по српске националне интересе и од Ђинђића, и од Тадића и Вучића.

субота, 16 октобра, 2021 / 12:42

Недела

Довео на власт Ђинђића, Тадића и Вучића; испоручивао Хагу војне и полицијске руководиоце из Србије и Српске; правио две владе са Лабусом/Динкићем; другу владу правио и са ДС-ом, при чему је управо њима препустио неке од кључних области (војска!) у којима су ”жути” направили пустош; поднео оставку 2008. уместо да направи нови владу са радикалима; поставио многе кадрове који су правили штету и њему самом али још више Србији (Александар Тијанић и Раде Булатовић као најбољи примери); држао Вука Драшковића на челу спољне политике; био благонаклон према тзв. увозничком лобију, који се управо у његово време највише распомамио; као председник СРЈ премало урадио да би спречио преузимање исте од стране Ђукановића и Ђинђића (што је неминовно водило ка распаду заједничке државе); није спречио испоручивање Милошевића Хагу; лично одобрио пуштање шиптарских затвореника из српских тамница; лично покренуо захтев за пријем СРЈ у Уједињене нације, чиме је, према тумачењу појединих правних стручњака, поништио дотадашње чланство које је СРЈ уживала као правна наследница СФРЈ.

Дела

Донео Устав уз касније никад поновљен консензус политичких и друштвених чинилаца; одбио Ахтисаријев план и то уз помоћ Русије, коју је управо Коштуничина политика укључила у питање КиМ; држао на КиМ око 2.000 људи под оружјем, што је пресудно допринело очувању севера као српског упоришта (те дуге цеви, окупљене у цивилној заштити и резервном саставу МУП-а, распустили су Вучић и Вулин); улагањем у Телеком Републике Српске знатно помогао привреду и самим тим опстанак Републике Српске; завршио дотадашње и обуставио све будуће аранжмане са ММФ-ом; није познато да је вршио икакав притисак на медије; уговорио гасни споразум са Русијом; било незамисливо да оде у Поточаре; било незамисливо да се извини Хрватима или ма коме; упадљиво избегавао било какве личне договоре са светским моћницима типа Ангеле Меркел; био потпуно непопустљив према америчкој амбасади и њеним захтевима.

Предјела

Наравно, много је његових потеза и одлука које нисам овде набројао, јер сам се држао оних за које верујем да су биле најкрупније и са најдалекосежнијим последицама. Ако сам неку битну прескочио, допунићу се уколико ме неко подсети и/или исправи.

Мислим да је очигледно да би недела, за која је Коштуница крив и одговоран, починили и сви остали који су у овом веку владали Србијом. Већину од тих недела и јесу чинили, било пре, било после Коштунице. Али зато оно добро што је Коштуница урадио, не би пало на памет ни Ђиђићу, ни Тадићу, а поготово не Александру Вучићу, највећој кукавици која је икада владала Србијом. Корисне потезе које је вукао Коштуница, а који никако нису занемарљиви, вукао је само он и нико више.

Данас је то нужно схватити, зато што се у јавности намеће закључак да није могућа другачија политика од Вучићеве, евентуално Тадићеве. То је беспризорна лаж, као што може да посведочи свако ко се сећа Коштуничине власти.

Пост

Са свим недостацима и предностима, са свим манама и врлинама, Коштуница је, у међународним околностима које су биле прилично неповољније од данашњих (тадашња Русија није била ни близу снаге коју има данашња а Америка је, под Бушом млађим и изговором наводне борбе против тероризма, буквално постројавала целу планету), водио политику која је у корену била другачија него политика беспризорника који су га наследили: он није трговао најважнијим српским интересима, као што су КиМ и Република Српска.

Није трговао ни Црном Гором, иако је по том питању направио највише грешака и имао највише пропуста. Он, који је на страначком и ускополитичком плану био склон разним трговинама и сумњивим договорима, понашао се сасвим супротно кад је реч о највишим националним интересима и њих никада није жртвовао, чак и када је, као у случају ЦГ, очигледно грешио.

У односу на ово што имамо данас, политика Војислава Коштунице била би капитално побољшање.