Миодраг Зарковић: Васкрс против идиотизма

Хајде да онима који не желе да разумеју ипак покушамо овако да одговоримо, не да би они нешто схватили него да би већ једном умукнули:

среда, 15 априла, 2020 / 13:17

Верницима Васкрс није ништа мање битан него дневне новине. Све дневне новине уредно излазе и у ванредном стању, а верујте да се не праве саме. Праве их уредници, новинари, фоторепортери и остало неопходно особље. Свака од тих редакција броји десетине, а неке и стотине људи. Претпостављам да су редакције донекле ускладиле своје деловање са прописаним мерама опреза, али нису обуставиле рад.

Да ли је Србији у овом тренутку заиста потребније десетак листова који излазе сваког дана и сви пишу мање-више исто, него један Васкрс на само пет сати?!

Исто је и са телевизијама, само још богатије у бројевима, јер ТВ станице обично упошљавају далеко више људи него дневни листови. Уколико не паднемо у опчињеност изумом Жељка Митровића који је постављен на улазу у зграду Пинка, а нећемо јер нисмо малоумни, онда се са великом сигурношћу може тврдити да је Пинков студио био далеко веће извориште могуће заразе него што би иједна црква могла да буде на Васкрс.

А опет Пинк није престао са радом ни један једини дан. Као ни остале телевизије са националном фреквенцијом. Да ли је Србији у овом тренутку заиста потребније тих шест ТВ станица, које и иначе све приказују мање-више исте садржаје, него један Васкрс на само пет сати?!

Постоје услови у којима би Васкршња служба, као и сва остала окупљања, била оцењена као опасна. Али: ОВО НИСУ ТИ УСЛОВИ!!! У земљи у којој несметано могу да раде Пинк, Ало и Н1, верницима мора бити дозвољено да на највећи православни празник присуствују богослужењима у храмовима и црквама.

То није само питање вере, него и суштинског схватања слободе, а надасве културног идентитета Србије. Чак и неверници, ако су добронамерни, морали би да се сложе са тим. Јер ни слобода ни културни идентитет не смеју да устукну пред хистеричним страхом, свеједно да ли искреним или вештачким, залуђених грађанистичких маса које не виде даље од најактуелнијих хаштагова. Српство не сме да клоне пред идиотизмом.1 КОМЕНТАР