Миодраг Зарковић: Путинов Шамар без покрића

Мада је тачно да су овдашњи русомрсци једва дочекали данашњу изјаву Владимира Путина о Сребреници, не би ли се поново наругали српско-руској блискости, исто тако је тачно још нешто: Изјава је стварно срамотна.

среда, 11 децембра, 2019 / 14:00

Јесте и несмотрена и непромишљена и штетна, али је пре свега срамотна, управо због свега што су Срби као народ претрпели због сребреничке лажи. Руски председник не сме себи да допусти да о тако важном догађају, који су управо Западни насилници користили неколико пута као оправдање за своје рушилачке походе (последњи пут пре годину и по дана у Сирији), говори тако неодговорно.

Вођа Русије мора да зна да је српска ”кривица” за вајни ”геноцид” у Сребреници непостојећа, као и дотични геноцид. Путин никако није смео да се тако послужи Сребреницом, и то по питању Донбаса који је све супротно од Сребренице: тамо је заиста покушан геноцид против руског становништва, али о њему ”међународна јавност” упорно и послушно ћути.

Ово је друга овогодишња грешка Владимира Путина у погледу Србије. Прва је било додељивање ордена Александру Вучићу: није прошло ни годину дана, а Вучић је Русији на то узвратио прогањањем русих ”шпијуна” (да не причам о продаји оружја исламским терористима којим они, између осталог, пуцају и на руске војнике, или пак на продају оружја Украјини у тренутку док Кијев покушава да изврши геноцид над народом Донбаса – то је чак и претходило ордену).

Наравно да руско-српски односи не могу да буду поништени због једног несмотрено додељеног ордена и једне спорне изјаве. Превише значимо једни другима, у шта је лако могао да се увери сваки слободоумни Србин који је боравио у Русији, а и обрнуто, сваки мислећи Рус који се обрео овде. Као и свака блискост, односно љубав, тако и ова руско-српска има ирационалне елементе, који измичу разумним објашњењима. И тако и треба да буде.

Те опојне ирационалности не треба се стидети нити се од ње окретати, јер је управо она била можда и главни темељ на којем је блискост два народа опстајала чак и када су преовлађујуће околности призивале међусобно неповерење, па и удаљавање.

Али руско-српски односи никад не треба да буду само ирационални. Никад не смеју да буду у супротности са здравим разумом. За тим нема ни потребе. Оставимо ирационалност русомрсцима, који су и данас, својим реакцијама на Путинову изјаву, показали да им је управо та ирационалност и главно и једино оружје.

Српски русољуби морају да буду способни да трезвено сагледавају збиљу. А не постоји збиља у којој Путинова данашња изјава о Сребреници није штетна по Србију и још више Републику Српску.

Нећу сад због тога заборавити шта је све Русија под Путином урадила за Србију и Републику Српску у ових двадесет година. Нити ћу сметнути с ума колико је пута управо Путинова Русија пружала Србији руку братске помоћи, а да је Србија била та која је, себи на штету, ту помоћ сумануто одбијала. И јашта него ћу да наставим да се залажем и борим за Србију која ће бити посвећена сопственој добробити, а самим тим и спремна да на сваку руску братску руку одговори једнаком мером.

Ма шта умишљени ”реалисти” тртљали, моје поштовање спрам Путина никада се није заснивало на клиначком уверењу да је он безгрешан, па зато и не може бити тако лако пољуљано.

Али ипак, ова изјава није смела да му изађе из уста. Тачка. Надам се да руски председник никад више неће направити такав испад на српску штету.8 КОМЕНТАРА

 1. О чему овај тракеља. Путин је још у децембру 2017.године изјавио следеће и помињао Сребреницу на исти начин као и јуче, само што то никоиз одређеног разлога није хтио да примјети:

  “Tragedija je ono što se dešava u Ukrajini. Slažem se sa vama. A šta je razlog tome? Nezakonito preuzimanje moći. Deo građana se tome protivi. Neki žele ka Evropi, pa su vlasti pokrenule vojnu operaciju. Ne postoji ruska vojska tamo, ali postoje grupe koje su spremene da reaguju na aktivnosti u Donbasu. To je u interesu ljudi koji žive tamo. Masakr koji ste spomenuli bi mogao da se uporedi sa Srebrenicom. Napadi ne bi prestali ni zbog grupe za ljudska prava.“

  https://www.espreso.rs/svet/planeta/207303/trenutak-koji-je-cekao-ceo-svet-novinar-pitao-putina-za-ukrajinu-a-predsednik-rusije-rekao-2-reci-srebrenica-i-masakr-livestream

 2. Питао сам се већ неко време где је завршила ова дворска луда за једнократну употребу, миодраг? Ова ударна песница без мозга нове српске фашистичке речи, печата и видовдана где се истицао као наци колумниста осебујне глупости. Када, види врага, миодрага, ево он прешао дрину. На Фронталу даје одушка свом еротском узбуђењу гледе путлеровој изјави. Не зна, кретен, да су давно прошла времена када је могло некажњено да се убија, пљачка и силује што је врхунска амбиција оваквих дупебриса, скривена иза тобожње бриге за народ, србију и сличне изговоре за сопствену злочиначку природу.

 3. Не може случајно да изјави оно што је изјавио предсједнук једне од највећих свјетских војних сила.
  Не будимо наивни, није се Путин заиграо и у незнању рекао то што је рекао за Сребреницу.
  Значи, он је то свјесно изјавио, и знаоје какву реакцију то може да изазове.
  Сада се поставља питање зашто је он то намјерно изјавио.
  Па једноставно зато што је схватио да је у представницима РС одгајао змију у властитим њедрима која се пробудила и прорадила.
  Биће ипак да је он нас пустио низ Николину мутну воду, као одговор на све оно што су Руси за нас (читај :за актуелно руководство РС) чинили, а ми им (читај : актуелно руководство РС) забили нож у леђа.
  Чераће се Руси са нама (чита: актуелним руководством РС). Ово је само почетак.
  Живи били па видјели.

Оставите одговор