Миодраг Зарковић: О ордену

Не постоји оправдање за додељивање ордена Светог Саве човеку који седам година опстаје на власти искључиво због тога што на окупираном подручју Косова и Метохије затире и државу Србију, и српство, па и само светосавље.

недеља, 13 октобра, 2019 / 09:11

Александар Вучић је од 2012. године:

Поставио границу између КиМ и остатка Србије; потписао противуставни Бриселски споразум у којем се над целим КиМ примењује ”Устав Косова”;

Погазио уставни поредак Србије не би ли спречио Уставни суд да се изјасни о уставности Бриселског споразума;

Укинуо српску локалну самоуправу у четири северне општине КиМ;

Увео шиптарску локалну самоуправу у те четири општине (то што шиптарску самоуправу тренутно обавља нешто што се зове Српска листа само је још већа срамота);

Укинуо многе званичне и незваничне српске установе на северу КиМ, од митровачког суда који је предат у руке шиптарског ”правосуђа” па до цивилне заштите која је заправо представљала један од стубова одбране Северне Митровице;

Подигао преговоре о КиМ на највиши могући ниво чиме је наставио једнако погубну политику претходне власти…

На све то треба додати голготу коју пролази обичан народ на северу КиМ, оличену у претњама, уценама и притисцима да се изађе на шиптарске изборе (последњи пут смо то видели пре неколико дана, у недељу 6. октобра), да се предузећа и уопште правни субјекти региструју у шиптарском правном систему, затим у постепеном распростирању шиптарских полицајаца и специјалаца широм севера КиМ, који је иначе до тада за њих био недоступан, итд.

Овлаш набрајање

Ово је иначе било само овлаш набрајање његових већих непочинстава у погледу КиМ. Ништа боља није ни његова политика према Републици Српској (где му је сметао чак и референдум о државном празнику!), или Црној Гори, са чијим режимом одржава најблискије односе и помаже му у суманутом ”процесу века”, упркос томе што Подгорица континуирано крши људска права тамошњих Срба а на међународном плану вуче један за другим противсрпским потезом.

Александар Вучић је неко ко, од како је на власти, није повукао нити један једини потез за који би се могло рећи да је у складу са светосавском традицијом. Напротив, његово деловање углавном нарушава ту традицију, чак и у изјавама и јавним наступима.

Србија наоружава терористе

Све до њега, Србија никада у својој историји није била непосредни учесник међународног иживљавања над сувереним државама којима је једини грех то што се супротстављају империјалном походу Запада. Напротив, раније смо се увек супротстављали таквим походима.

Под Вучићем им помажемо, тако што у сарадњи са САД снабдевамо терористе на другом крају света. Било која од тих држава које разара српско оружје, може једног дана с пуним правом да покрене судски поступак против Србије. Ето још једног Вучићевог доприноса.

Несхватљиво је да такав човек добије орден Светог Саве. То је унижавање и историјске улоге и вишевековног значаја Светог Саве.

Кажу неки да би требало уздржати се од осуда тог чина, како не бисмо још једном међусрпском завадом олакшали посао непријатељима. Такве бих поново упутио на горњи део ове објаве, па нека ми кажу да ли српским унутрашњим и спољним непријатељима помажу они који у Вучићу виде кобну националну штеточину, или пак сам Вучић који је урадио све што набројах.6 КОМЕНТАРА

 1. Ево, ово је један од начина како се образложи зашто је Вучић(ја тврдим сви српски политичари) недостојни добитник ОРДЕНА СВЕТОГ САВЕ ПРВОГ РЕДА.

  Има још сто начина да се то докаже, све на основу необоривих чињеница, од медијског уништавања српског народа коју под његовом апсолутистичком влашћу води пинк и хепи тв, до информера и хиљада ботова који раде за плату у служби блаћења политичких противника, до…………….

  Ето зашто се њему-читај свим савременим српским политичарима не смије ни случајно додијелити никакво признање које у основи тражи карактеристику високо моралног и часног човјека који то признање треба да добије.

  Ово написах са са пуном свијешћу и савјешћу, све знајући да добијам због свог јасног СТАВА нове непријатеље,за мене нема везе, прејак сам ја да би ме то коштало.

  Ово више написах као наравоученије Вукановићу, све да му покажем како се може бити политичар и заузети СТАВ без вријеђања и етикетирања људи, односно, да му покажем да се за неки догађај може заузети став, све да те као политичара(њега ће 100% коштати) не кошта стицања нових непријатеља, него да после изношења става и даље имаш непријатеље само у оним који се према теби и прије тог става нису односили пријатељски, тачка.

  1. Опет промашај.

   Вукановић је осудио додјелу ордена Додику. Зарковић Додика није ни поменуо што ће рећи да је Додик свој орден заслужио.

   Гњурац, погледај ко је све до сада добио орден, па онда причај своју бла-бла причу.

 2. Ја сам своје рекао по овом питању, остајем при констатацији да овај орден савремени српски потичари нису заслужили, као и приконстатацији да не би требало да се овај орден додјељује политичарима.

  ТИТУЛА ДРЖАВНИКА треба да се установи и да је додјељује политичару Скупштина, било за његовог живота, или постхумно, али свакако са одрешеном временском дистанцом после активног бављења политиком, тачка.

  1. Савремени нису заслужили??
   Па сам орден датира од1985.године.

   Да га ниси можда намијенио краљу Петру?

 3. Patrijarh Irinej je izpolitizovana licnost. Bio za vrijeme komunizma (zna se za koga je aktivno radio), i ostao sada, za vrijeme apsolutizma. Srozao je svoj ugled – ako ga je ikada i imao – spustivsi na nivo obicnog seoskog popa koji hoda po selu i sveti vodicu. Od krsnih slava, do stocnih pijaca. Drugim rijecima; crkveni velikodostojnik bez harizme, ugleda i autoriteta.
  Ako je to tako, a jeste, postavlja se pitanje koliko vrijede ordeni koje on dijeli u ime SPC.
  Da budemo iskreni, u sustini dodjela ordenja Vucicu i Dodiku je Irinejeva ideja.
  Na Vucicevom mjestu, nikada ne bih pristao da mi se taj orden dodijeli u konstalaciji snaga i odnosa unutar SPC, sa Irinejem na celu.
  Za Dodika, ne znam sta bih rekao. Izgleda da njemu, osim para, odgovaraju i ordeni. Vazno je da je u centru paznje i da se nesto desava.
  Sto se tice autorskog teksta Zarkovica, najradije bih da ga, za sada, ne komentarisem. Ne zasluzuje.
  Covjek se nalupa, i ostade ziv. Jedno vrijeme djelovao je normalan i uravnotezen novinar. Ne znam sta se u medjuvremenu dogodilo.
  On bi izgleda da celo Srbije doveo Biserko Sonju, Kandic Natasu, Jovanovic Cedu, Djilasa Dragana, Ilic Velju, Seselj Vojislava, Canak Nenada, Tadic Borisa, Jeremic Vuka, Zivkovic Zorana, i njima slicne. Mozda bi sam mogao da ih nabroji.
  Nisam Vucicev fan (okupio je oko sebe mnoga „sumnjiva lica“, poput dacica, Brnabicke, Mihajlovicke…), ali Srbija trenutno boljega od njega nema. Ili grijesim ?
  Volio bih od ovdje prisutnih, koji se politikom bave u svoje ime ili u ime i za racun drugih, da cujem argumentovan prijedlog nekog drugog.
  Mnogi kazu (kazemo) Vucic ne valja, ali nismo u stanju da kazemo ko je bolji, ili ko mu se bar malo priblizio.