Миодраг Зарковић: Каква, бре, колевка демократије?

Управо ми је пријатељ, иначе Финац шведског порекла који је раније живео у САД а последњих 20ак година живи у Москви, открио нестваран податак: од 50 америчких савезних држава, у 31 сте дужни да се страначки определите приликом пријављивања на бирачки списак.

недеља, 16 фебруара, 2020 / 14:24

Најпре, пријављивање на бирачки списак је само по себи чудновато. У већини земаља гласачко право је нешто што добијате с пунолетством и нисте дужни да се негде региструјете, осим ако вас грешком изоставе са бирачког списка. У Америци међутим, морате сами, физички, да одете и пријавите се.

Најлуђе је ипак то што у 31 америчкој држави регистрација иде уз обавезно опредељивање да ли сте републиканац, демократа или независтан!

Тако испада да је у тзв. ”колевци демократије” управо та демократија суспендована већ на нултом кораку. Буквално од увођења на бирачки списак амерички гласачи се упућују на то да је једини прави избор између републиканца и демократа, при чему се на самом почетку крши основно право тих гласача да не морају јавно да се изјашњавају о својим политичким склоностима.

И даље сам у некој врсти неверице. Не зато што ми је тешко да поверујем у ово, већ ми је невероватно да за све моје деценије интензивног праћења политике и расправљања о истој, до сада нисам нигде наишао на овај податак. Милион пута сам чуо да се у Америци говори о ”регистрованим демократама” и ”регистрованим републиканцима”, али ми ни на крај памети није пало да их као такве региструју приликом уписивања у бирачки списак. Како је могуће да надобудним каубојима нити један државник неке друге земље никада није одбрусио да су они последњи који имају право да другима соле памет о слободној вољи и владавини народа?!

Сам тај податак – уколико је тачан – да америчке гласаче, у већини њихових савезних држава, приликом уписа на бирачки списак терају да се изјасне о страначким склоностима, баца потпуно ново светло на безмало свако политичко питање игде на кугли земаљској. Западне вредности?! Амерички сан?! Људска права?!

То што је ћутке дозволио Американцима да воде главну реч у иначе противуставним ”преговорима о Косову и Метохији” одавно обележава Вучића као издајника, али са овим податком тај његов пристанак делује само још бедније, кажљивије и неразумније.

То да је црногорски режим наказан, нарочито у својој србомржњи, знало се и раније, али сада, имајући у виду овај податак, како је могуће да амерички вишедеценијски миљеник и штићеник Мило Ђукановић некоме не изгледа као диктатор, самозванац и тлачитељ?!

Негде и даље у благој неверици, морао сам најпре да објавим ово, па ћу се сада бацити на истраживање да ли је овај податак тачан или не. Мада по свој прилици јесте. Пријатељ Финац ми је послао и овај линк доле, као потврду тога што је објавио.

Бићу захвалан сваком ко може да ме даље упути на коначну потврду или пак порицање изнетог податка.