Минск са САД неће уништавати обогаћени уранијум

Бјелоруске власти саопштиле су да обустављању сарадњу са САД у пројекту уништавања укладиштеног високо-обогаћеног уранијума. Према саопштењу бјелоруског министарства спољних послова, та одлука је одговор на нове америчке санкције чији је циљ притисак на режим предсједника Александра Лукашенка због репресије над опозицијом и борцима за људска права. „Увођење нових америчких санкција је супротно духу сарадње. […]

петак, 19 августа, 2011 / 17:45

Бјелоруске власти саопштиле су да обустављању сарадњу са САД у пројекту уништавања укладиштеног високо-обогаћеног уранијума.

Према саопштењу бјелоруског министарства спољних послова, та одлука је одговор на нове америчке санкције чији је циљ притисак на режим предсједника Александра Лукашенка због репресије над опозицијом и борцима за људска права.

„Увођење нових америчких санкција је супротно духу сарадње. У овим условима, Бјелорусија је одлучила да замрзне сарадњу са САД”, додаје се у саопштењу.

САД су 11. августа најавиле увођење нових санкција Бјелорусији којима су обухваћени „одговорни за репресију након предсједничких избора 19. децембра”.

Власти у Минску саопштиле су крајем 2010. да ће до 2012. уништити своје залихе уранијума.