Министрица Тривић позвала на други уписни рок у средње школе

Други рок за упис ученика у први разред средњих школа Републике Српске у школској 2021/2022. години почиње 5. јула и трајаће до петка, 16. јула 2021. године.

понедељак, 5 јула, 2021 / 18:22

                Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић позвала је све ученике који у првом уписном року нису уписали жељено занимање да се прилком избора занимања у другом уписном року посебно осврну на нова занимања, као и на дефицитарна занимања потребна домаћем тржиту рада.

"Приоритетан задатак Министарства просвјете и културе Републике Српске јесте да у континуитету са Привредном заједницом усклађује уписне политике са потребама тржишта рада. Тако смо и ове године усвојили правилник који је дефинисао занимања у која ће бити уписани ученици у нову школску годину, међу којима смо увели и осам нових занимања.

Позивамо све ученике, који у првом уписном року нису уписали жељено занимање, да размотре могућност уписа у дефицитарна занимања, а за шта је Министарство просвјете и културе, односно Влада Републике Српске, обезбједило стипендију у висини од 100.00 КМ и трошкове превоза од куће до школе, уколико је ученицима то потребно", рекла је министар Наталија Тривић.

У јулском уписном року, пријем докумената за упис ученика у средње четворогодишње школе и средње трогодишње школе почиње данас, 5. јула 2021. године, а завршава се у сриједу, 7. јула 2021. године. Резултати уписа објављују се у петак, 9. јула 2021. године. Од понедјељка, 12. јула 2021. године, до петка, 16. јула 2021. године, кандидати који нису задовољили услове конкурса за жељено занимање уписују се у школе, односно смјерове у гимназијама, струке и занимања у средњим техничким и средњим стручним школама гдје има слободног мјеста.

Пријем докумената за упис ученика у средње умјетничке школе у јулском уписном року почиње у данас, 5. јула 2021. године, а завршава се у уторак, 6. јула 2021. године, док посебни испит кандидати полажу у четвртак, 8. јула, и у петак, 9. јула 2021. године. Резултати уписа објављују се у суботу, 10. јула 2021. године. Кандидати који нису задовољили услове конкурса за жељено занимање уписују се у средње школе гдје има слободног мјеста од 12. до 16. јула 2021. године.

Јавни конкурс за упис ученика у први разред средњих школа Републике Српске у школској 2021/2022. години, као и план уписа, доступни су и на порталу Владе Републике Српске (www.vladars.net) на страници Министарства просвјете и културе.