Министарство здравља регистровало још шест обољелих у саопштењу са седам примјера латиничења

Од посљедњег извјештаја о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској, у посљедња 24 часа, у Институту за јавно здравство Републике Српске извршено је укупно 362 лабораторијских тестирања, а нови вирус корона (SARS-CoV-2) потврђен је код још шест особа у Републици Српској.

недеља, 19 априла, 2020 / 09:39

Ријеч је два мушкарца (један је млађе животне доби, један средње) и четири жене (једна је млађе животне доби, двије су средње животне доби и једна је старије животне доби). 

Три особе су из Кнежева, двије из Невесиња и једна из Бањалуке. Већина особа је имала контакт са лицима код којих је раније потврђено присуство новог вируса корона.

Код једне особе запослене у једном дому за старија лица у Кнежеву потврђено је присуство новог вируса корона и у овој установи биће спровдене све потребне епидемиолошке мјере у смислу тестирања контаката и дезинфекције објекта. Тестирање је извршено у оквиру епидемиолошког надзора особа које раде у домовима за старија лица. Тестирано је још 48 особа из овог типа установа  у Бањалуци, Кнежеву и Градишци и ови тестови су негативни.

Сви тестирани у посљедња 24 часа из Дома пензионера у Бањалуци су негативни на нови вирус корона, а надлежна хигијенско-епидемиолошка служба наставља појачани надзор над здравственим стањем корисника и запослених у овој установи. Тестирано је и 11 здравствених радника, 36 особа из локалних каратина или објеката за изолацију, као и 17 радника који раде на касама у маркетима. Сви ови узорци су негативни на нови вирус корона (SARS-CoV-2) .

Тренутно, нови вирус корона у Републици Српској је потврђен код укупно 534 особе, 17 особа је преминуло од посљедица болести изазване новим вирусом корона, док je 251 особa опорављенa од COVID-19.

У Републици Српској до сада је извршено укупно 7.943 лабораторијска тестирања на нови вирус корона (SARS-CoV-2).

У Универзитетском клиничком центру Републике Српске укупно се лијечи 127 особa са потврђеним присуством или сумњом на присуство корона вируса. На Одјељењу COVID 19 хоспитализовано је 38 пацијената теже клиничке слике, док је у изолацији пет пацијената.

Код седам пацијената здравствено стање захтијева респираторну подршку, двије особе су на неком виду подршке неинванзивном механичком вентилацијом. На Одјелу хирургије (стара локација УКЦ)  је шест пацијената са лакшом до средње тешком клиничком формом и на Одјелу пулмологије (стара локација УКЦ) је 69 пацијената са лакшом до средње тешком клиничком формом.

У Болници „Свети Апостол Лука“ у Добоју збринуто је четворо пацијената са COVID 19 обољењем, у Општој болници Требиње шест особа, у Болници „Србија“ у Источном Сарајеву пет и у Болници „Доктор Младен Стојановић“ у Приједору два пацијента. 

Када су у питању објекти за изолацију и број особа код којих је потврђен тест на нови вирус корона, а немају симптоме COVID-a 19, у Студентском центру „Никола Тесла“ у Бањалуци налази се 75 особа, у Студентском дому у Требињу 18, у Студентском дому у Источном Сарајеву три и у Студентском центру Зворник двије особе.

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно су 4.204 особe, а надзор је завршен код 19.780 особа.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске још једном подсјећа грађане да се строго придржавају прописаних мјера у циљу сузбијања ширења новог вируса корона.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске и Институт за јавно здравство Републике Српске наставиће да редовно обавијештавају јавност о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *