Mинистарство спрема Саву за бродове

Министарство саобраћаја и веза Републике Српскe приводи крају активности на пројекту обнове пловног пута на ријеци Сави, како би се он довео у вишу класу пловности, а пројекат ће заједно реализовати БиХ, Србија и Хрватска, потврдила је портпарол овог министарства Сандра Ковачевић. Подсјећајући да је почетком овог мјесеца парафиран Уговор између Савјета министара БиХ и […]

недеља, март 13, 2011 / 11:35

Министарство саобраћаја и веза Републике Српскe приводи крају активности на пројекту обнове пловног пута на ријеци Сави, како би се он довео у вишу класу пловности, а пројекат ће заједно реализовати БиХ, Србија и Хрватска, потврдила је портпарол овог министарства Сандра Ковачевић.

Подсјећајући да је почетком овог мјесеца парафиран Уговор између Савјета министара БиХ и Владе Србије о пловидби пловним путевима на унутрашњим водама и њиховом обиљежавању и одржавању и да је такав уговор потписан и са Хрватском 2006. године, Ковачевићева је нагласила да су нај начин створени услови да се питање водних путева ријеши на најбољи могући начин са Србијом и Хрватском.

"С обзиром да превоз робе пловним путевима представља један од повољнијих видова транспорта, а прије свега има привредне и еколошке предности, неопходно је пловни пут ријеком Савом довести на ниво који ће омогућити безбједну и сигурну пловидбу", прецизирала је Ковачевићева.

Констатујући да се и поред тога што је превоз робе ријеком Савом знатно мањи него прије рата, она је нагласила да се ипак осјећа свакодневно повећање саобраћаја и превоза робе водним путем.

Према њеним ријечима, у "Луци" Шамац, јединој ријечној луци у РС, претовар робе у 2010. години износио је 7.070 тона, што је стоодстотно повећање у односу на 2009. годину.

"Од 2006. године до данас бродом је преко луке Шамац превезено 52.524 тона робе, док је у истој луци жељезницом превезено, односно извршен претовар 223.929 тона робе", нагласила је Ковачевићева.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *