Министарство смањило надокнаде, избјегли Срби стижу пред Владу

Срби избјегли из Федерације БиХ, који у Братунцу живе у алтернативном смјештају, одлучили су да ујутро организовано отпутују у Бањалуку како би мирно протествовали због смањења накнада за плаћање кирије. На данашњем скупу закључено је да се у Бањалуци у парку "Младена Стојановића" остану док се њихови захтјеви не испуне, односно не пронађу трајна рјешења […]

среда, 26 октобра, 2011 / 14:51

Срби избјегли из Федерације БиХ, који у Братунцу живе у алтернативном смјештају, одлучили су да ујутро организовано отпутују у Бањалуку како би мирно протествовали због смањења накнада за плаћање кирије.

На данашњем скупу закључено је да се у Бањалуци у парку "Младена Стојановића" остану док се њихови захтјеви не испуне, односно не пронађу трајна рјешења за њихове стамбене проблеме.

Главни захтјев је да Министарство за избјеглице и расељена лица РС поништи овогодишњу одлуку којом је овим лицима смањена дотација за кирију са 150 на 60 КМ мјесечно.

У Братунцу има 115 таквих лица која од властитих примања не могу да плаћају кирију као подстанари, а газде им пријете да ће их избацити на улицу.

Они су сада доведени у најтежи положај јер се не могу вратити у Федерацију БиХ, гдје су им куће до темеља порушене.

Иако су до сада више пута попуњавали пријаве за повратак и захтјеве за обнову разорене имовине, бошњачке власти у Зеници, Доњем Вакуфу, Јајцу, Босанској Крупи и Хаџићима, као и међународни донатори нису још показали интерес да им помогну.