03:13 Течни Антартик: Отопли ли планета три степена, ниво мора расте годишње пет центиметара глобално21:10 Брегзитовање у Ламаншу: Француска британском острву пријети искључењем струје, Британци шаљу морнарицу19:20 Макрон јавно одао почаст Наполеону, кад очекујемо да ће Нијемци Хитлеру?18:35 Ефбих остаје без гаса: Није због Лаврова већ Енергоинвеста11:47 Ненад Вуковић: Билдање Додикових политичких мишића, нема разговора са онима који говоре еРеС10:41 Петровић сазвао директоре јавних предузећа: Пораст броја запослених, нагомилани дугови, лоша контрола10:34 Вучић: Мијењали би само границе Србије - што не подијелите Авганистан, Сирију, Ирак?10:31 Израчунали смо дигитроном: Прије 153 године рођен Мика Алас10:22 Нема ту ништа сензационално: Ловци из Змијања љути на возача који је јурио медвједа колима10:09 Голићка и Ћосић о утопљавању Дејтонке и проглашењу парка природе Требевић

Министарство просвјете: Политика улази у основне и средње школе

У периоду од 16. до 20. новембра 2020. године све основне и средње школе у Републици Српској чије просторије ће бити кориштене као бирачка мјеста у организацији локалних избора 2020. године, изводиће наставу на даљину.

субота, 14 новембра, 2020 / 08:40

У наведеном периоду, основне и средње школе, као и њихова подручна одјељења, чије просторије неће бити кориштене као бирачка мјеста, организоваће васпитно-образовни рад у школским просторијама, осим школа које имају сагласност за извођење наставе на даљину.

О оваквој организацији наставе и обустављању рада у просторијама наведених основних и средњих школа у Републици Српској, те у Дому ученика Добој одлучено је усљед потребе дезинфекције школских просторија након одржавања локалних избора 15. 11. 2020. године и због заштите здравља ученика и запослених у наведеним установама.

Школе су дужне да у наведеном периоду организују наставу на даљину, кориштењем средстава електронске комуникације и у складу са њиховим могућностима и праксама. Ученици основне школе наставне часове моћи ће пратити и путем програма Радио-телевизије Републике Српске ("Школски час"), односно путем портала РТРС – www.rtrs.tv .

На порталу РТРС доступан је распоред емитовања часова према разредима, а пропуштене часове такође је могуће погледати путем овог портала, као и путем портала еНастава – www.enastava.net

Напомињемо да је у свим основним школама имплементиран еДневник, односно Office 365 платформа, путем које ће наставници имати могућност да комуницирају са ученицима и дијеле потребне материјале за успјешну реализацију часа на даљину. Због тога је школама остављена могућност да на њима најприхватљивији и најквалитетнији начин, а у складу са могућностима ученика и њихових наставника, организују наставу на даљину.

Свим ученицима основних и средњих школа који су раније исказали потребу обезбјеђивања интернета за несметано праћења наставе на даљину, Министарсво просвјете и културе, у сарадњи са компанијом "м:тел" обезбиједиће им 4 GB бесплатног мобилног интернета у периоду од 16. до 22. новембра 2020. године.

Министарство просвјете и културе организовало је и онлајн обуке за коришћење "еДневник" апликације и употребу "Office 365" алата у наставном процесу и за наставно и ваннаставно особље школа, али и за ученике, односно њихове родитеље, а како би сви што лакше савладали употребу ових дигиталних алата те унаприједили наставне активности и интерактивност на даљину.

О терминима обука, ученике, односно њихове родитеље, благовремно су обавијестиле школе. Све обуке, и за наставнике и за ученике, снимљене су и доступне такође путем портала еНастава – www.enastava.net (Упутства за наставнике и Упутства за ученике).

Дезинфекцију школских просторија у периоду од од 16. до 20. новембра вршиће Републичка управа цивилне заштите Републике Српске.