Министарство просвјете: Не знамо разлог љутњи, настава на даљину успјешно функционише као и раније

Министарство просвјете и културе Републике Српске одлуке о организацији наставе на даљину у претходном периоду, као и у новонасталој ситуацији, изазваним озбиљном епидемиолошком ситауцијом, доносило је у сарадњи са свим релевантним институацијама, а у најбољем интересу ученика и запослених у образовном систему и очувања њиховог здравља, те водећи бригу о томе да ученици не изгубе континуитет и квалитет стицања знања.

четвртак, 29 октобра, 2020 / 20:03

У том смислу Министарство је разговарало и са представницима Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске и од њих очекивало конструктивне приједлоге унапређења организације наставе на даљину и васпитно-образовног процеса у условима пандемије вируса корона, како су их сами најављивали.

"Од представника Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Министарство просвјете и културе, и након више усмених и писмених молби у овој седмици, још увијек није добило приједлоге и могуће моделе о организовању васпитно-образовног рада, у складу са тренутном епидемиолошком ситуацијом, а који су требали да буду презентовани на јучерашњшој сједници која је, у организацији предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић, одржана са свим релевантним представницима установа и институција Републике Српске. Не знамо разлог томе. Напомињемо да смо у току ове седмице једино примили ултимативан захтјев да се одржи састанак и прес конференција али без достављања тема које би биле предмет разговора", нагласила је министар просвјете и културе Наталија Тривић.

Подсјећамо да је на јучерашњем састанку, у Административном центру Владе Републике Српске, донесена препорука да се од 2. 11. 2020. године васпитно-образовни рад настави у школским учионицама. Предложено је и да основне и средње школе, те кризни штабови на нивоу локалних самоуправа, у наредном периоду, Министарству просвјете и културе, у зависности од епидемиолошке ситуације и уколико буде потребно, доставе приједлог за обустављању наставе у школским објектима, односно о потреби извођења наставе на даљину.

Министарство просвјете и културе и Републички педагошки завод ће у случају организавања наставе на даљину у наредном периоду обезбиједити подршку за исту, путем Јавног сервиса Радио-телевизије Републике Српске и путем електронских средстава комуникације, на исти начин као што је то било успјешно реализовано у другом полугодишту претходне школске године.

Ученицима основних и средњих школа, који немају приступ интернету, обезбијеђен је, у сарадњи са М:телом, бесплатан интернет, те се и тренутно несметано одвија настава на даљину.