Министарство пољопривреде: Шаровић крши Устав БиХ и преноси надлежности

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске одбацује изјаву министра спољне трговине и економских односа БиХ Мирка Шаровића о потреби успостављања Регистра пољопривредних газдинстава БиХ и Пољопривредног информационог система у БиХ, јер се ради о најгрубљем покушају преноса надлежности са Републике Српске на БиХ.

среда, јануар 31, 2018 / 13:13

Република Српска има свој Регистар пољопривредних газдинстава од 2008.године и ни у једном документу није предвиђено постојање таквог регистра на нивоу БиХ.

Стављањем на дневни ред сједнице Савјета министара БиХ ове двије информације без икаквог претходног договора или разговора са институцијама Републике Српске, министар Шаровић је још једном показао да уопште не поштује и не уважава институције Републике Српске и њене надлежности, иако му је добро познато да је пољопривреда по Уставу БиХ у надлежности ентитета.

Тиме је министар Шаровић прекршио и Устав БиХ гдје је јасно дефинисана подјела надлежности између институција БиХ и ентитета.

Позивањем на успостављање регистра на нивоу БиХ, притом се позивајући на важност приближавања БиХ Европској унији, министар Шаровић обмањује јавност и покушава да се под плаштом залагања за евроинтеграције одузме уставна надлежност Републици Српској и пренесе на ниво БиХ.

Притом министар Шаровић не чини ништа да заштити домаћу пољопривредну производњу од прекомјерног увоза роба, што би требало да му буде приоритетни задатак, ако жели да помогне пољопривредницима како у Републици Српској тако и у БиХ, иако у Закону о спољној трговини постоје заштитне мјере којима се може спријечити прекомјеран увоз роба у РС и БиХ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *