Министарство: Од понедељка политика више није добродошла у школама

Према информацијама Републичке управе цивилне заштите, а у складу са закључком Републичког штаба за ванредне ситуације, извршена је дезинфекција у свим основним и средњим школама у Републици Српској, Дому ученика Добој те у установама културе чије су просторије кориштене као бирачака мјеста за локалне изборе 15. новембра 2020. године.

субота, 21 новембра, 2020 / 00:10

У наведеном периоду, основне и средње школе, као и њихова подручна одјељења, чије просторије нису биле кориштене као бирачка мјеста, организовале су васпитно-образовни рад у школским просторијама, осим школа које су имале сагласност за извођење наставе на даљину.

Од понедјељка, 23. новембра 2020. године, васпитно-образовни рад у основним и средњим школама у Републици Српској биће поново организован у школским просторијама у складу са Планом организовања рада основних и средњих школа и ђачких домова у школској 2020/2021. години за вријеме трајања пандемије вируса корона (SARS-COV2), као и  препорукама за организацију наставног процеса, препорукама за запослено особље и препорукама за ученике које је донио Институт за јавно здравство у сарадњи са Министарством просвјете и културе.

                Подсјећамо да су васпитно-образовне установе и градски/општински штабови за ванредне ситуације јединица локалне самоуправе у Републици Српској дужни да, у складу са епидемиолошком ситуацијом у Републици Српској, редовно обавјештавају Министарство просвјете и културе, те уколико буде потребно доставити приједлог за обустављање наставе у основним и средњим школама и преласку на одвијање наставе на даљину.

У складу са захтјевима школа и због неповољних епидемиолошких околности, настава на даљину од понедјељка, 23. новембра 2020. године, биће и даље организована у Католичком школском центру Бања Лука, те све основне и средње школе са подручја града Требиња, ОШ „Горња Слатина“ Шамац.

„У седмици послије одржаних локалних избора све школе су успјешно организовале наставу на даљину користећи доступна средства за електронску коминикацију и уз емитоване школске часове на програму Радио-телевизије Републике Српске. Осим двије школе, које ће у наредном периоду наставити са извођењем наставе на даљину, све  основне и средње школе  су у потпуности спремне да у понедјељак дочекају ученике у школским просторијама и наставе са редовним васпитно-образовним радом у школама“, рекла је министар Наталија Тривић и додала да то значи да се од понедјељка ученици основних и средњих школа у Републици Српској безбједно могу вратити у школске клупе.

Она је потврдила да је данас, и прије планираног рока за то, извршена дезинфекција у свим школама чије су просторије кориштене као бирачка мјеста.

„У складу са закључком Републичког штаба за ванредне ситуације, Републичка управе цивилне заштите отпочела је у понедјељак, 16. новембра, активности дезинфекције школа,  Дома ученика у Добоју те установа културе чије су просторије кориштене као бирачка мјеста у Републици Српској, а данас су ове активности и окончане. Поред наведених објеката, дезинфиковани су и одређени помоћни школски објекти и дјечији вртићи који су кориштени као бирачка мјеста“, потврдила је министар Наталија Тривић. У периоду од 16. до 20. новембра, све школе које су организовале васпитно-образовни рад изван просторија школе, биле су дужне да изводе наставу на даљину кориштењем средстава електронске комуникације и у складу са њиховим могућностима и праксама. Ученици основих школа наставне часове могли су пратити и путем програма Радио-телевизије Републике Српске („Школски час“), односно путем портала РТРС – www.rtrs.tv .Коментариши