Министарство и жути фломастер: Није то због штрајка, то су интерне ознаке

Министарство просвјете и културе Републике Српске није имало намјеру да "обиљежава раднике који су учествовали у штрајку жутом бојом", како је саопштено медијима из Републичког одбора Синдиката образовања, науке и културе, већ је ријеч о интерним ознакама у табелама које се користе редовно у комуникацији између школа и Министарства. "Ради лакше контроле правилности обрачуна плата […]

петак, 1 фебруара, 2013 / 19:52

Министарство просвјете и културе Републике Српске није имало намјеру да "обиљежава раднике који су учествовали у штрајку жутом бојом", како је саопштено медијима из Републичког одбора Синдиката образовања, науке и културе, већ је ријеч о интерним ознакама у табелама које се користе редовно у комуникацији између школа и Министарства.

"Ради лакше контроле правилности обрачуна плата због промјене платних коефицијената настале усљед смањења плата у просвјети, ресорно министарство је свим рачуноводственим службама основних школа доставило интерне табеле, платне листе, за обрачун јануарске плате и нове коефицијенте и затражило да се бојом означе радници код којих је било више промјена", саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

У саопштењу се додаје да је жута боја кориштена због боље видљивости унесених података.

"Ради се о табелама које Министарство шаље школама сваки мјесец на попуњавање, а које школе, након што попуне потребне податке, достављају Министарству на контролу и одобравање исплате плата запосленима", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се истиче да су измјене у овим табелама и до сада означаване жутом и црвеном бојом и садржавале су напомене, што је редовна активност између Министарства просвјете и културе Српске и школа.

Министарство просвјете и културе наводи да је јуче упутило свим школама обавјештење да плате просвјетним радницима који су штрајковали неће бити умањене, а оваква одлука донесена је након што је увидом у ситуацију по школама утврђено да одредбе Закона о штрајку и Уредбе о минимуму процеса рада нису досљедно и правилно примијењене у свим школама.

Министарство је претходно у уторак, 29. јануара, упутило основним школама инструкцију за начин обрачуна плате радницима који 21. и 22. јануара нису радили и радницима који су били у штрајку.

"У инструкцији је наведено да радницима који су одсуствовали с посла због учешћа у штрајку неће бити исплаћена накнада, односно да ће се радницима који су тих дана обезбјеђивали минимум процеса рада исплатити накнада прорпорционално времену проведеном на раду", истакнуто је у саопштењу.

У саопштењу се наглашава да ресорно министарство и министар Антон Касиповић лично изузетно цијене просвјетне раднике и сматрају да раде најодговорнији посао у друштву.

"Министарство сматра Синдикат образовања, науке и културе партнером у унапређењу образовања у Републици Српској, као и да се искреном сарадњом могу ријешити отворена питања у области образовања", наводи се у саопштењу.