Министар за задуживање нашао рјешење за здравство

Приједлогом одлуке о измјенама Одлуке о индиректном задуживању Републике Српске за рачун фондова социјалне сигурности и јавне здравствене установе омогућава се индиректно задуживање Српске за рачун Фонда здравственог осигурања у износу од 20 милиона КМ. "Овом одлуком врши се прерасподјела средстава у износу од 20 милиона КМ на начин да се умањује износ предвиђен за […]

уторак, март 19, 2013 / 20:01

Приједлогом одлуке о измјенама Одлуке о индиректном задуживању Републике Српске за рачун фондова социјалне сигурности и јавне здравствене установе омогућава се индиректно задуживање Српске за рачун Фонда здравственог осигурања у износу од 20 милиона КМ.

"Овом одлуком врши се прерасподјела средстава у износу од 20 милиона КМ на начин да се умањује износ предвиђен за Фонд ПИО и повећава износ за Фонд здравственог осигурања Републике Српске", рекао је министар финансија Зоран Тегелтија, образлажући приједлог ове одлуке у парламенту Српске.

Тегелтија је навео да је овом одлуком могуће ангажовати неискориштени дио кредита, а све са циљем рјешавања текућих питања у Фонду здравственог осигурања Републике Српске.

"На овај начин жели се дјеловати са циљем обезбјеђивања услова за текуће пословање и истовремено дати простора да Влада Републике Српске у сарадњи са Фондом здравственог осигурања у наредном периоду проведе рационализацију пословања и друге мјере које би обезбиједиле дугорочну одрживост здравственог система", истакао је министар финансија.

Тегелтија је подсјетио да је у септембру 2011. године Народна скупштина Српске донијела одлуку о индиректном задуживању Српске за рачун фондова социјалне сигурности и јавне здравствене установе којом је одобрено индиректно задуживање Републике у укупном износу од 260 милиона КМ за рачун Фонда ПИО, Фонда здравственог осигурања и Јавног фонда за дјечију заштиту, те Клиничког центра Бањалука.

"У том периоду извршено је прикупљање финансијских средстава у два цикуса у укупном износу од 245 милиона КМ, средства у износу од 20 милиона КМ нису до сада реализована, јер Фонд ПИО није исказао потребу за њима", закључио је Тегелтија.

Народна скупштина Републике Српске разматра приједлог ове одлуке по хитном поступку.0 КОМЕНТАРА

  1. Shodno ovom naslovu predlazem novoj premijerki da uz rekonstrukciju Vlade napravi i promjene naziva ministarstava.
    Dakle, ministarstvo finansija neka bude ministarstvo za zaduzivanje (frontalov prijedlog :)); ministarstvo saobracaja i veza neka bude ministarsvo za ugradjivanje i „veze“, Energetike neka bude ministarstvo za provizije, ministarstvo zdravlja neka bude ministarstvo za mito i socijalnu nebrigu. Djokic neka vodi resor nerada. Ostala ministarstva se ukidaju i prelaze u nadleznost predsjednika Republike. A predsjednik Republike neka zaposli nove savjetnike i to: za cistacice, za poljoprivredne podsticaje, za vjestacku oplodnju, za grijanje u BL i jednog za vocarstvo.

Оставите одговор