Министар се савјетовао са омладином

Министар за породицу, омладину и спорт у Влади РС, Проко Драгосављевић посјетио је данас просторије Омладинског савјета Републике Српске. Повода је било више, али као главни је издвојено пресељење савјета на нову, комотнију локацију,као и упознавање са новим руководством ОСРС. Окупио се и немали број представника медија, којима су се обратили министар Драгосављевић и предсједник […]

среда, јануар 20, 2010 / 18:05

Министар за породицу, омладину и спорт у Влади РС, Проко Драгосављевић посјетио је данас просторије Омладинског савјета Републике Српске.

Повода је било више, али као главни је издвојено пресељење савјета на нову, комотнију локацију,као и упознавање са новим руководством ОСРС.

Окупио се и немали број представника медија, којима су се обратили министар Драгосављевић и предсједник ОСРС, Милан Грубор.

Министар је, изражавујући велико задовољство због броја новинара, што значи да су заинтересовани за проблем младих, рекао да му је драго што види да млади преузимају иницијативе за своје проблеме.

Истакао је и своје задовољство новим руководством савјета, а и новим просторијама које омогућавају нормалније услове за рад, а које су опремљене уз помоћ самог министарства. Јавно је подржан и финансијски план рада ОСРС чија је сума 53.000 КМ, а министар је додао да ће сума можда бити и већа, али и мања, у зависности од рада и успјеха у реализацији зацртаних планова Омладинског савјета.

“Мени је циљ и жеља да ОСРС не буде сврха самом себи, него да оде у сваку локалну заједницу, помогне савјетима у локалним заједницама и да сви омладински савјети и савјети средњих школа знају да постоји Омладински савјет РС за рјешавање њихових проблема, пружање помоћи и за стварање контаката са министарством. Онда ће бити оправдана сврха постојања ОСРС“, изјавио је Драгосављевић, пожеливши још једном срећу у раду Омладинском савјету РС.

Милан Грубор, предсједник ОСРС каже да је овом приликом отворена нова канцеларија савјета, која је опремљена захваљујући Министарству породице, омладине и спорта и која стоји на услузи младима из РС. Грубор је затим, говорећи о стретешком плану рада за 2010. годину истакао четири главна циља.

“Први циљ је да помогнемо омладинским организацијама на нивоу општина“, каже предсједник ОСРС. “Други циљ је да постанемо пуноправан члан “Јуропиан јут форума“ (European youth forum), односно да РС има свог представника тамо, затим да развијемо капацитете руководства ОСРС, а ова канцеларија је један корак ка томе и желимо да својим радом доведемо до ситуације да млади не напуштају Републику Српску“, изјавио је Грубор.

Из каснијих изјава смо сазнали да је ОСРС поднио захтјев Влади РС, да се савјет уврсти у организације од јавног интереса, на конкурсу Министарства локалне управе и самоуправе, те да се у Омладинском савјету надају да ће успјети у тој намјери, а онда би услиједило оснивање Националне канцеларије за младе.

Министар је говорећи о омладинској политици рекао да је програмом подстцања запошљавања, запослено 447 радника.

“Наравно да вршиомо и провјеру да ли ти радници остају, онако како је уговором дефинисано. Имамо и неколико случајева гдје нису остали у радном односу, али због напуштања посла. У таквим случајевима је послодавац дужан да нас обавијести да би могли запослити некога другог. На томе ћемо сада инсистирати или ћемо тражити поврат средстава“, каже министар и додаје да је министарство због свјетске економске кризе ове године добило само 200.000 КМ као средства за подстицање запошљавања, а када је  питању субвенционисање камате за стамбене кредите, ту ће све остати исто, а наставиће се и обука заинтересованих за учење енглеског језика и рада на рачунару.

Било је ријечи и о пројекту стамбеног збрињавања породица са петоро и више дјеце. Према ријечима министра Драгосављевића, остало је да се сагради још 17 кућа, од којих 9 у Бањој Луци, а за сада ће бити завршено само њих шест.

Предсједник ОСРС, Милан Грубор је на крају рекао да ће се савјет трудити да натјера младе да размишљају више како да сами промијене ствари, не чекајући да то за њих ураде институцијеОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *