Mинистар Ковачевић: Следеће године почиње градња Горње Дрине

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Жељко Ковачевић очекује да ће бити успјешно окончан поступак избора стратешког партнера за пројекат Хидроенергетског система "Горња Дрина" и да ће у прољеће сљедеће године започети изградња. Он је појаснио да је ријеч о пројекту процијењене вриједности око 450 милиона евра који се састоји од хидроделектрана "Бук Бијела", […]

среда, 28 марта, 2012 / 07:39

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Жељко Ковачевић очекује да ће бити успјешно окончан поступак избора стратешког партнера за пројекат Хидроенергетског система "Горња Дрина" и да ће у прољеће сљедеће године започети изградња.

Он је појаснио да је ријеч о пројекту процијењене вриједности око 450 милиона евра који се састоји од хидроделектрана "Бук Бијела", "Фоча", "Сутјеска" и "Паунци", истичући да је процијењено да ће укупна годишња производња струје из инсталисаних 237,9 мегавати у тим електранама износити око 800 гигават-часова.

Ковачевић је навео да ће Стратегијом развоја енергетике до 2030. године вриједност инвестиција у енергетски сектор износити око 11,5 милијарди марака, истичући да процијењени хидроенергетски потенцијал водотока износи око 10.000 гигавата годишње, од чега је неискоришћено готово 70 одсто.

"Циљеви Стратегије су да се, прије свега, задовоље енергетске потребе Републике Српске на основу властитих енергетских потенцијала и тиме обезбиједи што већа енергетска независност, као и да се задржи власништво над `Електропривредом РС`", рекао је Ковачевић за "Вечерње новости".

Осврћући се на реализацију пројекта изградње Термоелектране "Угљевик три", Ковачевић је рекао да је компанија "Комсар енерџи Република Српска" до сада уложила око 15 милиона марака у припремне радове и ангажман домаћих предузећа, додајући да се све активности одвијају према утврђеној динамици, прикупљају се потребне дозволе, ради се пројектна документација и студије и све друге активности које претходе подошењу захтева за додјелу концесије за изградњу термоелектране.

Он је истакао да ће, према најавама из компаније "Комсар", подношење захтјева услиједити половином априла, а да су рокови за реализацију овог пројекта вриједног око 400 милиона евра 36 мјесеци од дана добијања свих потребних административних дозвола и додијељене концесије.

Ковачевић је навео и да су "Електропривреда Републике Српске" и Хидроелектране на Требишњици" задужене за реализацију пројекта Хидроелектране "Дабар" инсталисане снаге 159,15 мегавата и просјечне годишње производње 251,8 гигавата електричне енергије, чија је вриједност инвестиције 179,9 милиона евра.

Према његовим ријечима, партнери из Аустрије "Интеренерго" и "КИ Келаг" започели су изградњу мини хидрелектране на ријеци Угар, чија је оријентациона инсталисана снага око седам мегавата, а процијењена вриједност инвестиције око 10 милиона марака. Грађевински радови су завршени, а почетком априла почиње пробни рад.

Министар Ковачевић је навео да би половином јуна овај објекат требало да буде пуштен у дистрибутивни систем. /0 КОМЕНТАРА

  1. Сљедеће године…па здраво уранио јуначе, да нас тако обрадујеш, сад немамо ништа паметније радити него да годину дана мислимо, на ово што си ти смислио за један дан?x-(

    еееј телећа главо, ко теби даде минстарску фотељу, јб матер своју…

Оставите одговор