Мин. правде: Вучуревић не може бити изручен другој земљи

Министарство правде БиХ потврдило је да, према Закону о међународној правној помоћи, Божидар Вучуревић не може бити изручен другој земљи, јер је држављанин БиХ. Портпарол Министарства Марина Бакић рекла је Срни да се Вучуревићу може судити само у БиХ и да у том случају Хрватска има могућност уступања доказа нашем правосуђу. "Током боравка у екстрадиционом […]

понедељак, 12 септембра, 2011 / 22:13

Министарство правде БиХ потврдило је да, према Закону о међународној правној помоћи, Божидар Вучуревић не може бити изручен другој земљи, јер је држављанин БиХ.

Портпарол Министарства Марина Бакић рекла је Срни да се Вучуревићу може судити само у БиХ и да у том случају Хрватска има могућност уступања доказа нашем правосуђу.

"Током боравка у екстрадиционом притвору, Вучуревић је био обавезан да се два пута седмично јавља правосудним органима Србије. Самим тим што је напустио Србију, а није смио, претпостављамо да ће Србија расписати потјерницу за њим. С друге стране, ми немамо право да га изручимо, јер је наш држављанин", навела је Бакићева.

Она је подсјетила да је БиХ у априлу, убрзо након хапшења, упутила захтјев за Вучуревићеву екстрадицију у складу са Европском конвенцијом о екстрадицији, односно са комплетном документацијом о истрази коју им је доставило Тужилаштво БиХ.

Некадашњи предсједник Скупштине општине Требиње Божидар Вучуревић у Србији је био од 4. априла, када је ухапшен на граничном прелазу Каракај у Малом Зворнику, на основу потјернице коју је за њим расписала Хрватска због наводних ратних злочина почињених током артиљеријског гранатирања Дубровника.

Недјељу дана касније захтјев за његово изручење поднијела је и БиХ због наводних злочина у Требињу.

Вучуревићу је 17. јуна укинут притвор у Београду, у којем је провео два и по мјесеца, и пуштен је да се брани са слободе у даљем току екстрадиционог поступка, који је против њега покренут по молбама за изручење Хрватске и БиХ.

Он је 24. августа због благог можданог удара пребачен у болницу у Земуну, одакле је пуштен 5. септембра на кућно лијечење.

Бивши начелник Требиња јуче је напустио територију Србије и вратио се у Требиње, јер жели да му се суди у БиХ.