Милуновић: Посљедња генерација дјеце погинулих бораца ВРС је завршила школу

Министар рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић изјавио је да је на бироима за запошљавање пријављено до 2.000 дјеце погинулих бораца, док је из школе изашла посљедња генерација дјеце из те категорије становништва.

четвртак, 8 јула, 2021 / 21:02

Милуновић је рекао новинарима у Бањалуци да је запошљавање дјеце погинулих бораца дјелатност која се у континуитету проводила кроз акционе планове, као и да су у процесу запошљавања били заједно обухваћени са демобилисаним борцима кроз програм самозапошљавања.

"Сада имамо програм који још траје код послодаваца /давање одређених подстицаја послодавцима при запошљавању лица из те категорије/ и биће реализован током ове календарске године, а обавијестићемо и све локалне заједнице и републичке институције да обезбиједе одређен број мјеста како би завршили ову активност", рекао је Милуновић.

Он је навео да је запослен велики број дјеце погинулих бораца, али да се као проблем јавља да приликом запошљавања одређени број њих неће да ради у својој струци.

"Не можемо обезбиједити радно мјесто уколико неће да се ради у струци. Имали смо искуство да су послодавци понудили 57 радних мјеста, јавило се шест, а само једно дијете погинулог борца је дошло на посао, али је одустало. Да би се неко запослио непоходно је да постоји и жеља да се ради", додао је Милуновић.