Милуновић и Радојичић о споменицима у БЛ: Реконструкција у Дракулићу, изградња централног за борце ВРС

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић разговарао је данас са градоначелником Бање Луке Игором Радојичићем и сарадницима о реконструкцији и изградњи споменика на подручју града.

уторак, 25 јуна, 2019 / 17:19

Договорено је да, до краја године, буде реконструисано спомен-обиљежје у Дракулићу посвећено жртвама геноцида и усташког покоља Срба у том бањалучком насељу, као и у оближњим мјестима Мотике, Шарговац и у руднику Раковац.

Министар Милуновић је истакао да је Влада Републике Српске спремна да суфинансирареконструкцију овог веома значајног споменика из Другог свјетског рата.

„Не смијемо дозоволити да геноцид у Дракулићу буде заборављен. Наша је обавеза да на достојанствен начин чувамо сјећање на 2370 српских цивила, које су 7 фебруара 1942. године усташе убиле на монструозан начин, без иједног испаљеног метка“ рекао је Милуновић посебно истакавши да је међу мучки убијеним Србима било око 500 дјеце.

Градоначелник Бање Луке је напоменуо да је идејни пројекат већ завршен и да ће Град приступити наредним фазама реализацијеовог важног пројекта.

На састанку је разговарано и о изградњи Централног споменика борцима погинулим у Одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске, те усаглашено да се интезивно наставе разговори о реализацији овог важног пројекта за Републику Српску који ће достојно чувати помен на све погинуле борце.Коментариши