Миловановић – Гатарић: Лоптица оставке преко ветеринарске мреже

Прво је СДС на кoнференцији за новинаре позвао на оставку министра пољопривреде, шумарства и водопривреде; министар се потом одбранио саопштењем, а данас је прузео иницијативу. Потпредсјдник СДС на то одговорио поновним позивом на оставку министра. Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Мирослав Миловановић, инсиситира на оставци предсједника Ветеринарске коморе Републике Српске, Синише Гатарића, због […]

среда, октобар 5, 2011 / 14:03

Прво је СДС на кoнференцији за новинаре позвао на оставку министра пољопривреде, шумарства и водопривреде; министар се потом одбранио саопштењем, а данас је прузео иницијативу. Потпредсјдник СДС на то одговорио поновним позивом на оставку министра.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Мирослав Миловановић, инсиситира на оставци предсједника Ветеринарске коморе Републике Српске, Синише Гатарића, због фалсификовања документације приликом вакцинације свиња од стране предузећа чији је Гатарић сувласник, саопштено је из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Како се у саопштењу објашњава, недавно обављеном инспекцијском контролом у општини Прњавор, у пет домаћинстава, по принципу случајног узорка, установљено је да је у свих пет домаћинстава, Ветеринарска станица АД „ Прњавор “, од Министарства тражила исплату подстицајних средстава за непостојеће свиње које су, наводно, биле вакцинисане, а нису имале ни ушне маркице! Према изјавама власника у овој години није вршена вакцинација свиња. Фалсификовани су потписи и бројеви личних карата власника свиња. О свему овоме постоји документација и изјаве власника газдинстава.

– Господин Гатарић мора и из моралних разлога да поднесе оставку на мјесто предсједника Ветеринарске коморе, јер како ће предсједник коморе да уведе ред у ветеринарску службу Републике Српске, када то није успио да учини у ветеринарској организацији чији је сувласник. Ако правила важе за све има да важе и за министра али и за предсједника Ветеринарске коморе – наводи се у писаној изјави.

На недавно одржаној скупштини Ветеринарске коморе, сви ветеринару су упозорени су од стране министра Миловановића да ће бити контрола на терену и да нико неће бити поштеђен одговорности уколико се у њиховој ветеринарској организацији уоче неправилности.

Ово није лични ни страначки обрачун већ заштита буџета, ветеринарске струке и дигнитета Министарства и Владе РС. Зато не можемо ни да замислимо да господин Гатарић неће поднијети оставку – наставља се у саопштењу пристиглом из Миловановићевог кабинета.

Према Ветеринарској станици АД „ Прњавор “ примјениће се одређене мјере – биће обустављене исплате подстицајних средстава. Поднесен је и прекршајни налог од стране ветеринарске инспекције због утврђених неправилности.

Контроле ће да буду настављене и у јавним предузећима и агенцијама и нико неће бити поштеђен уколико се докажу евентуалне неправилности, строго је написано на крају саопштења.

Гатарић: Миловановићева фирма продаје вакцине

– Министар Миловаоновић на задњој скупштини Ветеринарске коморе је обећао да ће се вакцинација свиња против класичне куге спроводити читаву ову годину, али је потом обавијестио све ветеринарске организације да вакцинанција свиња престаје 15. октобра – наводи потпредсједник СДС, Синиша Гатарић.

Он каже да је актуелни министар наложио ветеринарским организацијама да врате вишак неутрошених вакцина и ушних маркица, а да за наставак ових активности до краја године ветеринари морају сами купити вакцине и ушне маркице.

– То све не би био проблем да предузеће које је у породичном власништву министра Миловановића (Nutritio) није већ почело с продајом вакцина и ушних маркица – истиче Гатарић и додаје да се намеће логичан закључак да је Миловановић намјерно да би остварио материјалну добит овог предузећа наложио прекид вакционисања свиња који је финасиран од стране министарства пољопривреде.

– Пошто је имао ексклузивитет да је само он знао да ће те активности бити обустављене ни једна друга ветеринарска станица није била у могућности да набави вакцине и ушне маркице – каже Гатарић.

Гатарић и додаје да је он у функцији предсједника Ветеринарске коморе, који је дубоко забринут за стање и положај ветеринарске службе у РС и указује на чињеницу да актуелни министар не поштује ни струку.

– Непоштовање струке се огледа у чињеници да је приједлог Закона о измјенама и допунама закона о ветеринарској служби донесен супротно ставовима и мишљењу Ветеринарске коморе. На скупштини Коморе је предложено да ветеринарске организације које желе учествовати у програму спровођења мјера, које финансира Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, као најмањи број радних мјеста морају имати три дипломирана доктора – ветеринара – наводи Гатарић.

Он каже да је актуелни министар пољопривреде, шумарства и водопривреде поново заобишао струку и у предложени закон уградио да то буду два доктора-ветеринара и два ветеринарска техничара.

– Због свега овога актуелни министар пољопривреде треба да поднесе неопозиву оставку – констатује Гатарић.0 КОМЕНТАРА

 1. Na startu odmah propade iskrena namjera, doduse te namjere nije ni bilo, SDS da ovo tesko stanje u RS se napokon prevazidje i da dodju nove, najnovije struje i politicki subjekti kao sds i pdp koji ce da sve ispeglaju. Al eto, ne da se, nije pelcovao svinje a prikazao da jeste i uzeo podsticajna sredstva. Jednom lopov uvijek lopov, nema bijele knjige

 2. Stvarno je ovo sve lopov do lopova. Svi kradu, lažu, petljaju.Predsjednik Veterinarske komore ima svoju veterinarsku firmu, ministar preduzeće u kojem namješta sebi posao.Njima treba staviti svinjske naušnice, dati im svinjske vakcine, i njima i onome ko ih takve nama dovede na glavu.Narod nema ni za hljeb, a oni ogrezli u pljački.
  I, svaka stranka brani svoga lopova, umjesto da ga nabije nogom u dupe. Tvoj lopov -dobarr lopov, tuđi ne valja.

 3. Ministar je 100% u pravu.Poznajem obojicu. Sinisa je uhvacen u kiradji i sada se ljuti. Ministar ima firmu koja izmedju ostalog uvozi i prodaje vakcine ali njegovu vakcinu drzava nikada nije kupila, a to znam jed od drzave nisam nikada dobio vakcinu koju Nutritio uvozi. Svi mi veterinari smo mislili da ce ove godine ministar namjestiti za sebe tender i vakcinu kupiti od svoje firme! Sve nas je prijatno iznenadio, a mnogi od nas kolega su nakon toga shvatili koliko je posten cova.

 4. Moram Vam jos nesto reci. Ministrov pokojni otac je jedan od osnivaca vet komore RS. On je preminuo prije par godina, a bio je jedan od prvih veterinara koji su oboljeli od bruceloze koju je na njega prenijela krava koju je lijecio, a koja je uvezena iz Njemacke. Nisam ga poznavao ali svi pricaju da je bio mnogo posten i nezgodan tip koji je svakom sve u brk govorio i nista iza ledja. Kada bolje razmislim i sve sagledam, ministar je na njega.Podrzavam ga apsolutno, mada sam i sa Sinisom u dobrim kolegijalnim odnosima.

 5. Pa zašto ti veterinaru nemaš petlju da kažeš svom kolegi siniši-to , to, to.
  Otkuda mi znamo da ti nisi ministrovog pomoćnika savjetnikov savjetnik.Prvo i prvo:da je imalo pošten ministar ne bi bio ministar u vladi koja pljačka svoj narod. Ja ne vidim u vladi poštena čovjeka. vlada ništa ni ne odlučuje, već im se samo saopšte odluke koje donosi vrhovni bog ronhil.Dakle, ministri su samo pohlepne marionete marionetske vlasti.

 6. Kako nemaš pojma o vladi? Pa vidiš li kako se živi?danas su smanjili dječiji dodatak.Imaš li roditelje? kako žive oni, ako su penzioneri?
  Zašto meni da ne odgovara? ko god radi u fašističkogenocidnoj vladi PROTIV SVOG NARODA , a nisam čuo da je Milovanović ijednom bio protiv odluka vlade čiji je cilj biološki nestanak moga naroda, saučesnik je u zločinu.

 7. Као и анализа стања у здравству РС, тако и ово „бављење“ пољопривредом РС, показује да иза велике приче СДС-а о великом заокрету у партији према економији, је празна прича. Ако је анализа здравства у РС и на нешто личила, ова прича о министарству пољопривреде прелази у обично сеоско препуцавање двојице неспособних и неписмених кркана.

  Изјашњавати се сада ко је од њих двојице поштен или паметан је губљење времена. Они су иста сорта: прости, нестручни, неинтелигентни, похлепни и веома ташти….

 8. @veterinar
  kakve veze ima to što mu je otac umro od bruceloze, je li to garancija da mu je sin pošten?
  Logično je da rudar može da nastrada u rudniku, kao i vozač u saobraćaju.Je li mu otac bio u rovu? Nije! A, on, je li on bio u rovu? Nije!. A, njegovi vršnjaci su ginuli, i kao studenti, i kao radnici.I ostajali invalidi, a sada imaju 41 km, ili nemaju ništa.Otac bio u veterinarskoj komori RS, on ministar, to će mu biti i sin.ako mu je ujak „bog“ i on je svetac. Koliko veterinara, agronoma, inženjera na birou, a on ima i vlastito preduzeće, i ministar. E, pravo POŠTEN čovjek taj milovanović, kao i onaj ko ga dovede!

 9. Овај као „неупућени“ ветеринар се показао баш упућен. Ајде министре ради свој посао и мани се ових никова и пусти људе да вас критикују јер имају хиљаду разлога. Ово са „ветеринаром“ је провидно и превише 😀

 10. @veterinar
  поштени министар би се клонио расправе по штампи, већ би све доставио тужилаштву, али пошто тамо никакав папир из његовог министарства не смије залутати, јасно је ко је лопов. На страну што је и то тужилаштво очај живи, али и од таквог корумпираног тужилаштва поштени министар крије своје поштење ко курва трудноћу, прије два три дана, изјавио да „неко“ краде шуму, претходног директора шума РС који је направио канал у том предузећу дуг од 180 милиона он узео за свог помоћника, па јбт министар и поштење и све у пм.

Оставите одговор