Миловановић: без гаранција за бијељинску Шећерану

Влада Републике Српске не може дати гаранцију инвеститору Пољопривредној задрузи "Јанковци" да ће добити 63,74 одсто акција бијељинске Фабрике шећера након окончања судског спора, рекао је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Мирослав Миловановић. "Такав вид гаранције Влада РС не може дати. Нама јесте у интересу да људи који су овдје запослени наставе да раде, […]

субота, 9 јула, 2011 / 19:31

Влада Републике Српске не може дати гаранцију инвеститору Пољопривредној задрузи "Јанковци" да ће добити 63,74 одсто акција бијељинске Фабрике шећера након окончања судског спора, рекао је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Мирослав Миловановић.

"Такав вид гаранције Влада РС не може дати. Нама јесте у интересу да људи који су овдје запослени наставе да раде, као и сама ‘Шећерана", рекао је новинарима у Бијељини након разговора са руководством "Шећеране" и ПЗ "Јанковци".

Он је додао да је рјешење за ову ситуацију да ПЗ "Јанковци" као инвеститор одустане од захтјева за гаранцију коју тражи на основу досадашњих улагања у "Шећерану" и уговора који има са фирмом "Агрокоп", већинским власником "Шећеране", чија је имовина блокирана због сумње да је стечена кривичним дјелом.

Представник ПЗ "Јанковци" Дамир Пејаковић изразио је наду да ће рјешење бити пронађено.

"Тражимо од Владе Српске да нађе право рјешење како бисмо наставили са инвестирањем у Фабрику шећера и покретање кампање. Ми смо много направили за Семберију и не мислимо ту стати ", рекао је Пејаковић и додао да је ПЗ "Јанковци" до сада у бијељинску "Шећерану" инвестирала 14 милиона КМ.

Технички директор Фабрике шећера Раде Ракић рекао је да рјешење за рад "Шећеране" види у прављењу уговора између Владе РС и ПЗ "Јанковци", у којем би постојала клаузула да се, уколико у судском спору фирма "Акрокоп" буде осуђена, гарантује уступање 63,74 одсто акција инвеститору.

"Уколико не буде осуђен, онда ПЗ ‘Јанковци’ настављају договоре са ‘Агрокопом’ и то је једино правно и законско рјешење", рекао је Ракић.

Предсједник Удружења пољопривредника Семберије Љубо Малетић оцијенио је да је за све велики губитак уколико "Шећерана" не ради, те изразио оптимизам да ће се изнаћи рјешење за проблеме ове фабрике, која је изузетно битна за Семберију.

Производња је у овом привредном гиганту важном за Републику Српску и БиХ, након скоро двије деценије паузе, почела у октобру 2010. године, док је само након седам мјесеци, у априлу ове године, стала послије полицијске акције "Машина", а у вези са прањем новца.