Милошу Форману награда Лимијер

ЛИОН – Амерички режисер чешког поријекла Милош Форман добио је награду „Лимијер” за 2010. годину, за цјелокупну каријеру. Награда је Форману уручена у суботу увече. на завршетку другог фестивала „Лимијер” одржаног у Лиону, у Француској, после пројекције његовог „Амадеуса” који је 1985. добио осам Оскара. Француски режисер Бетран Таверније, предсједник Института „Лимијер” уочи додјеле награде, […]

недеља, октобар 10, 2010 / 13:10

ЛИОН – Амерички режисер чешког поријекла Милош Форман добио је награду „Лимијер” за 2010. годину, за цјелокупну каријеру.

Награда је Форману уручена у суботу увече. на завршетку другог фестивала „Лимијер” одржаног у Лиону, у Француској, после пројекције његовог „Амадеуса” који је 1985. добио осам Оскара.

Француски режисер Бетран Таверније, предсједник Института „Лимијер” уочи додјеле награде, истакао је „енергију, виталност и ритам” Форманових филмова као што су „Коса”, „Лет изнад кукавичјег гнезда” и „Народ против Ларија Флинта”.

Форман је режирао и филмове „Црни Петар”, „Љубави једне плавуше”, „Добро плаћена шетња”, „Гори, моја госпођице”, „Свлачење” и „Регтајм”.

Прву награду „Лимијер” добио је 2009. амерички глумац и режисер Клинт Иствуд.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *