Милош Земан због неотварања амбасаде у Јерусалиму, не жели именовати министра спољних послова Чешке

Чешки предсједник Милош Земан изјавио је данас да је одбио именовање министра спољних послова у новој Влади због резервисаности кандидата према Израелу и сарадње са другим чланицама у централноевропском савезу.

петак, децембар 10, 2021 / 17:56

Земан је у саопштењу рекао да је спреман да именује остатак кабинета, али ово одбијање поставља терен за правну битку са новим премијером Петром Фијалом, лидером Грађанских демократа десног центра.

Фијала је подржао кандидата за министра спољних послова Јана Липавског из либералне Пиратске партије, која је дио Фијалове коалиције која је побиједила на изборима у октобру.

Земан, који по Уставу није шеф извршне власти, истакао је да Липавском недостају квалификације.

Он је навео да одбацује "дистанциран" став Липавског према Израелу и централноевропској Вишеградској групи, чије се чланице Пољска и Мађарска споре са европским партнерима око владавине права.

Чешка је имала јаке везе са Израелом и Фијалина коалиција се обавезала да ће задржати ту линију.

Липавски је потписао писмо заједно са више од 400 других посланика из Европе у фебруару у знак протеста против израелског ширења насеља на Западној обали.

Он је био против премјештања чешке амбасаде из Тел Авива у Јерусалим, што је један од Земанових циљева који би Чехе ставио уз бок САД у одлуци која је изазвала широке критике међународне заједнице. Чеси су до сада отворили дипломатску канцеларију у Јерусалиму.

Чланови Пиратске странке критиковали су вишеградског партнера Мађарску због онога што је лидер странке назвао "ауторитарним тенденцијама".

Они су, такође, критиковали Земанов афинитет према Кини и Русији, иако Земан те ставове није поменуо у својој изјави.

Према Уставу, предсједник поставља министре које именује премијер.

Фијала је рекао да ће ту ствар изнијети на суд.

"Неопходно је да Уставни суд једном заувијек ријеши питање овлашћења у именовању нових чланова владе", навео је он на "Твитеру" и додао да ће свој следећи потез саопштити у понедјељак.

Очекује се да ће Фијалин кабинет бити именован прије Божића, али није јасно да ли би спор око Липавског могао да утиче на тајминг.Оставите одговор