Милитаризација интернета

Сви британски листови биљеже, у данашњим издањима, вијест да је компјутерски вирус којим је прошле године онеспособљен и, наводно, значајно уназађен ирански нуклеарни програм дјело америчких и израелских стручњака. Лондонски „Тајмс” упозорава, тим поводом, да се милитаризација Интернета одвија убрзаним темпом, а откако се сазнало за компјутерски вирус Стакснет, реакција стручњака била је јединствена – […]

понедељак, јануар 17, 2011 / 09:55

Сви британски листови биљеже, у данашњим издањима, вијест да је компјутерски вирус којим је прошле године онеспособљен и, наводно, значајно уназађен ирански нуклеарни програм дјело америчких и израелских стручњака.

Лондонски „Тајмс” упозорава, тим поводом, да се милитаризација Интернета одвија убрзаним темпом, а откако се сазнало за компјутерски вирус Стакснет, реакција стручњака била је јединствена – сајбер ратовање више није ограничено на научно-фантастичне романе и Холивуд, већ је постало опасна стварност.

Иако ни Пентагон, ни америчка Национална агенција за безбједност не признају да раде на развоју офанзивног сајбер оружја, јавна је тајна да је Америка предводник на том пољу. Слиједе је Кина, Француска, Русија, Индија, Британија и Израел.

Америка је, подсјећа Тајмс, прошле године виртуелни простор званично означила као пети војни домен, поред копна, мора, ваздуха и свемира.

Ирански предсједник Ахмадинежад признао је да је Стакснет причинио велику штету нуклеарном програму његове земље.

Подједнако моћна је и порука коју је тај вирус послао свијету – когод да смо, у стању смо да вам, помоћу компјутера, нанесемо озбиљну штету.

Истински сајбер рат, који је на помолу, биће, по свему судећи, прљаво и анархично поглавље у историји оружаних сукоба, читамо у Тајмсу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *