Милишић: Потребна агенција за заштиту Срба у ФБиХ

Предсједник Асоцијације удружења расељених лица, повратника и избјеглица у Републици Српској Војислав Милишић сматра да би Влада Српске због веома малог повратка Срба у Федерацију БиХ и слабе обнове њихове имовине требало да формира агенцију за заштиту Срба и њихове имовине у ФБиХ. Милишић је рекао Срни да су поражавајући подаци у погледу повратка Срба […]

уторак, 16 августа, 2011 / 17:28

Предсједник Асоцијације удружења расељених лица, повратника и избјеглица у Републици Српској Војислав Милишић сматра да би Влада Српске због веома малог повратка Срба у Федерацију БиХ и слабе обнове њихове имовине требало да формира агенцију за заштиту Срба и њихове имовине у ФБиХ.

Милишић је рекао Срни да су поражавајући подаци у погледу повратка Срба у ФБиХ у коју се вратило 40 000 од 500 000 Срба, док се у РС од 600 000 Бошњака вратило 250 000 до 300 000, истичући да ови подаци представљају критичну тачку због које би требало да се замисле сви нивои власти у БиХ.

Према његовим ријечима, представнике Срба повратника у ФБиХ бирају други и они се не залажу за њих, због чега није ни чудо што је у РС бољи повратак у односу на ФБиХ.

Када је ријеч о обнови српске имовине у ФБиХ, Милишић каже да је веома компликована процедура за одабир корисника за обнову, јер општине захтијевају доста докумената, као што су доказ о власништву, сувласништву и оставинске расправе што изискује доста времена и пробијање рокова за обнову.

"Када се формира листа корисника, општине у ФБиХ споро проводе тендере за извођење радова, због чега на рачуну Фонда за повратак БиХ остају неискориштена милионска средства", додао је Милишић.0 КОМЕНТАРА

  1. Да, нажалост то се види и голим оком. Огроман број муслимана се вратио у Републику Српску, док Срба нема у Федерацији, осим малобројних, у односу на пријератни број, повратника у Дрвар, Грахово, Гламоч и тај крај, а ни већина тих повратника нема струју у 21. вијеку.

    Крива је и власт у Српској и то мора да се каже. Муслимани и Хрвати имају донације од међународне заједнице, Владе ФБиХ, Савјета министара, разних арапских и хрватских организација, АЛИ и од Владе РС. Довољно је само да се прође нпр. сребреничким крајем и да се види колико је уложено у инфраструктуру муслиманских насеља и како баш ништа није урађено у српским селима у сребреничкој и братуначкој општини која су и даље онаква каква их је оставио Насер Орић 1992. и 1993. Дакле, ако неко има подршку и помоћ са 5 страна, није му потребна и шеста. Треба помоћи онима који немају помоћ никако, а то су Срби и избјеглице које не желе да се врате, али и повратници који су се вратили и који се спремају за нови егзодус.

    Тачно је да Срби немају представнике у Федерацији и да их тамо углавном заступају СДП Срби, СБиХ Срби и сл. Не знам да се некада причало о виталном националном интересу Срба у том ентитету. То је врло важно и треба посебно обратити пажњу на ФБиХ како би се ослабио притисак на РС које се промовише из Сарајева. За почетак покренути апелације код Уставних судова око Устава неких кантона који ни данас не садрже Србе као конститутиван народ.

    То је само један мали примјер ДИСКРИМИНАЦИЈЕ која постоји тамо. Срби нису ни на папиру конститутивни, немају право на језик, ни на писмо! Ако се изврши притисак на стање ствари у Федерацији сигурно је да ће истовремено да ослаби притисак сарајевских странака на РС!