Милионско истребљење птица селица на Кипру

Ловокрадице на Кипру убиле су више од два милиона птица селица, процијенили су стручњаци организације за заштиту животиња Бирд Лајф Кипар. Према извјештају Мађарског орнитолошког друштва за заштиту природе (ММЕ) овај проблем се на простору Медитерана јавља сваког прољећа и јесени. Међутим, овај пут, број мрежа које се користе за хватање птица су скоро удвостручене, […]

петак, март 13, 2015 / 10:48

Ловокрадице на Кипру убиле су више од два милиона птица селица, процијенили су стручњаци организације за заштиту животиња Бирд Лајф Кипар.

Према извјештају Мађарског орнитолошког друштва за заштиту природе (ММЕ) овај проблем се на простору Медитерана јавља сваког прољећа и јесени. Међутим, овај пут, број мрежа које се користе за хватање птица су скоро удвостручене, у односу на претходну годину. Према ријечима представника власти и разних групација за очување природе на Кипру, развучено је око 16 километара мреже и постављено је више од шест хиљада љепљивих замки. За хватање птица криволовци користе туткало, тако да се птице које слијећу на дрвеће ради одмора, практично залепиле за гране. Кипарске власти које се боре против криволова процјењују да промет илегалне трговине птица досеже 15 милиона евра (4,5 милијарди форинти) годишње.

Пооштравање мјера

Британско краљевско друштво за заштиту птица (РСПБ) позвало је Министарство одбране Кипра да предузме строжије мјере за сузбијање криволова. Та организација сматра да су формиране озбиљне трговинске мреже за промет тзв. "црног птичијег меса". Министарство одбране Кипра одбацило је оптужбе РСПБ-а и тако довело у питање кредибилитет извештаја – пише Гардијан. Према том чланку, представници за штампу Министарства одбране Кипра, кажу да је већ пуно тога учињено на рјешавању овог проблема, јер је више од 50 ловокрадица ухапшено и затворено, а одузето је 450 мрежа као и више од 300 других уређаја који се користе за хватање птица. Ловокрадицама ухваћеним на дијелу одређена је казна од 4,84 милиона форинти (16000 евра) или три године затвора.

Лов је дио културе

Овај проблем је сваким даном све већи и већи, јер се у неким земљама криволов сматра дијелом културе – рекао је представник ММЕ-а. На ово указује и чињеница да неке птице, рецимо као дрозд, који веома лијепо пјева, постају деликатес на овом медитеранском острву и на тај начин доносе ресторанима велику корист, мада је конзумација званично забрањена. Треба рећи да десетак птица на тржишту вриједи око 25 хиљада форинти (85 евра).

Шта се догађа у Мађарској?

Према извјештају ММЕ-а Мађарска може бити укључена у овај случај, иако по њима, у тој земљи не постоји традиција криволова. Треба нагласити да неке од птица селица користите Кипар као мјесто за одмор од дугог пута или за презимљавање, тако да незаконите радње које се врше на овом острву доводе у опасност и птице пјевачице које живе на територији Мађарске и Србије (прим.прев.), пише Удружење за заштиту природе Нимфеа.

„Важно је да све земље чланице Европске уније равномјерно спроведе и примењују Директиву о птицама, јер ће напор оних који то чине бити узалудан. За заштиту домаћих врста птица Мађарска од ЕУ добија више милиона евра годишње. Поред тога треба рећи да се Мађарска сматра транзитном земљом, из које се бројне заштићене врсте птица из године у годину кријумчаре у иностранство "- рекао је представник ММЕ-а.

По изјави Комитета против убијања птица овај проблем је општи јер се на острвима у Медитерану дешавају слични случајеви, што се може рећи и за Малту.

Извор: Мађар Немзет
За Ћирилзиовано и СРБИН.ИНФО са мађарског превела Габријела ЂошићОставите одговор