Милион и по људи на годишњем скупу за независност Каталоније

Око 1,5 милиона Каталонаца изашло је на улице Барселоне, тражећи независност. Овај годишњи скуп за независност Каталоније, за који се вјерује да је највећи до сада, усмјерен је и против владиних закона о порезима, наводи Би-Би-Си. Каталонија жели да Мадрид ревидира своју пореску политику и да Каталонији пружи финансијску помоћ. Одзив на овогодишњем скупу, који […]

среда, 12 септембра, 2012 / 09:39

Око 1,5 милиона Каталонаца изашло је на улице Барселоне, тражећи независност.

Овај годишњи скуп за независност Каталоније, за који се вјерује да је највећи до сада, усмјерен је и против владиних закона о порезима, наводи Би-Би-Си.

Каталонија жели да Мадрид ревидира своју пореску политику и да Каталонији пружи финансијску помоћ.

Одзив на овогодишњем скупу, који се сваке године одржава 11. септембра, а којим се обиљежава у историји позната опсада Барселоне од прије 300 година, присилила је организаторе да промијене руту кретања демонстраната.

Економска криза у Шпанији, која је довела до тога да је свака четврта особа незапослена, појачала је захтјеве Каталоније да тражи фискалну независност од Мадрида, али и политичку аутономију.

Каталонија, најбогатији регион Шпаније који представља једну петину шпанске економије, жели да сама убире своје порезе и да сама управља тим средствима.

Прошлог мјесеца Каталонија је затражила финансијску помоћ Мадрида од 5 милијарди евра са образложењем да централна влада толико дугује региону у порезима

Клуб мијења боје

Иначе, према трвдњама шпанског дневника Спорт, фудбалери Барселоне ће од наредне сезоне носити гостујуће дресове у бојама каталонске заставе.

 По први пут у 113-годишњој историји клуба, Барселона ће носити дресове који ће имати црвене и жуте окомите пруге, те ће изгледати попут каталонске заставе, ексклузивно је открио Спорт. Ради се о покушају клупских директора да промовишу аутономију регије и њених људи.

Према Спорту, “Барселона ће јачати спортске и сентименталне везе с већином становништа у регији”. У претходним годинама, клуб је под водством бившег предсједника Хуана Лапорте већ поставио боје каталонске заставе на дрес, али само на задњи дио дреса у близини врата, али никада није направио овако велики корак какав је предвиђен за идућу сезону, пише дневник.

На овај начин Барселона креће стопама других шпанских клубова који су већ имали резервне гарнитуре дресова с бојама заставе своје покрајине, попут Валенсије и Левантеа, Малаге, Атлетика, па чак и Реал Мадрида.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *