Милинић: Сребреница је намјештаљка, како су мртви после гласали

Свједочећи у одбрану Радована Караџића, његов бивши савјетник за безбједност Гордан Милинић изјавио је да је „Сребреница једна велика намјештаљка“. Он је рекао и да је Сребреница "подвала" зато што је "већина" од "неколико хиљада муслимана" јула 1995. "погинула у борби" при покушају пробоја шумом ка Тузли. Амбасадор Милинић који је сада министар-савјетник у Министарству […]

среда, јун 12, 2013 / 20:16

Свједочећи у одбрану Радована Караџића, његов бивши савјетник за безбједност Гордан Милинић изјавио је да је „Сребреница једна велика намјештаљка“.

Он је рекао и да је Сребреница "подвала" зато што је "већина" од "неколико хиљада муслимана" јула 1995. "погинула у борби" при покушају пробоја шумом ка Тузли.

Амбасадор Милинић који је сада министар-савјетник у Министарству иностраних послова БиХ, рекао је да је "можда стријељано нешто мало", односно "неколико стотина" муслимана из Сребренице и да су то учинили "неки глупи Срби".

Тврдњу оптужбе да је Војска Републике Српске стријељала око 7.000 муслиманских мушкараца, Милинић је назвао "муслиманском пропагандом".

"Ја и даље не вјерујем у то убијање – то је била велика муслиманска пропаганда", казао је Милинић и негирао и да је ВРС присилно премјестила хиљаде жена, дјеце и стараца из Сребренице.

Караџић (67), тадашњи предсједник и врховни командант војске РС, оптужен је за геноцид над сребреничким муслиманима и присилно премијештање становништва у данима пошто је ВРС, 11. јула 1995, заузела ту енклаву под заштитом УН.

На питање тужилаца током унакрсног испитивања да ли су му биле доступне информације међународних извора о убијању великог броја заробљеника из Сребренице, Милинић је одговорио: "Није ме интересовало шта блебећу из међународне заједнице, ионако су били против Срба".

Свједок је тврдио да је Главни штаб ВРС "практично био војна хунта која је користила предсједника као покриће".

"Војска је радила самостално, без предсједника Републике, то је кључ", казао је Милинић, оцијенивши понашање официра као "апсолутно непоштовање" Караџића.

"Генералска клика хтјела је да преузме власт", рекао је Милинић, а командант ВРС Ратко Младић "неколико пута је рекао да би желио да буде предсједник РС".

У Караџићеву одбрану данас је свједочио и бивши директор Циглане у Братунцу Неђо Николић.

Он је потврдио да су га начелник за безбједност Главног штаба ВРС Љубиша Беара и њему потчињени
капетан Момир Николић 14. јула 1995. питали да ли могу да заробљене сребреничке Муслимане смјесте у том предузећу.

Од тог плана одустали су, по Николићевом исказу, пошто је неко телефонирао Беари. Момир Николић је, потом, свједоку "дискретно шапнуо да ова комбинација отпада", а Беара је изгледао незадовољан
због тога.

Свједок Николић негирао је да је током разговора било ријечи и о могућем стријељању заробљеника у Циглани, додавши да то није било ни могуће због запослених и близине насеља.

Пуковника Беару, Трибунал је осудио на доживотни затвор због геноцида у Сребреници, а Николића на 20 година затвора због учешћа у злочину, након што је признао кривицу и свједочио против више српских официра и званичника.

О могућем заточењу и погубљењу сребреничких Муслимана у братуначкој Циглани, Момир Николић је, по свом свједочењу, разговарао 12. јула са шефом безбједности Дринског корпуса ВРС Вујадином Поповићем који је 2010. у Хагу, такође, првостепено осуђен на доживотни затвор због сребреничког геноцида.

Свједок Неђо Николић потврдио је да је официрима ВРС, 14. јула 1995, предао ровокопач за, како је тада претпостављао, покопавање муслимана убијених претходног дана у земљорадничкој задрузи у
оближњем селу Кравица.

По оптужници и ранијим пресудама, специјална полиција РС је 13. јула 1995. у складишту кравичке задруге убила 1.000 муслиманских заробљеника.

"И прије тога су од мене тражили машине за асанацију терена… И тада сам знао да се користе, био је рат и то је било нормално", казао је сведок.

На примједбу тужиоца да није билно нормално да се машине користе за "покопавање 1.000 убијених људи", Николић је одговорио да "није знао да је побијено 1.000 људи", иако је за убиства чуо "14. јула или сутрадан".

Николић је потврдио да су ровокопачи братуначке Циглане септембра и октобра 1995. коришћени и за ископавање примарних масовних гробница у селу Глогова гдје су биле покопане жртве из Кравице, а тијела су премјештена у "секундарне гробнице".

Караџић је, као свједока одбране, пред судије данас извео и бившег предсједника општинске владе у Зворнику Јована Ивановића који је изјавио да су злодјела над Муслиманима у прољеће 1992. починиле снаге Жељка Ражнатовића-Аркана и друге паравојске, које локалне власти "у хаосу и анархији" нису могле да у томе спријече.

Процес Караџићу наставља се сутра.0 КОМЕНТАРА

  1. Oh,pa to nije nista.
    To cak nije iskljucivo karakteristika Srebrenice,nego mnogo sire…
    Mrtvi,zivi,odjavljeni,neodjavljeni kao i oni koji su u inostranstvu i mozda bi tesko na karti nasli ovu nasu prokletu avliju,nakaradnu i silom nametnutu,zvanu od milja “tamni vilajet“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *