Миличевић од Теслића: Нове мјере Републичког штаба конфузне и недосљедне

Штаб за ванредне ситуације општине Теслић данас је поново засједао поводом нових мјера које је Републички штаб за ванредне ситуације донио 4. марта и том приликом је начелник општине Теслић Милан Миличевић Републичком штабу поставио неколико питања.

петак, 5 марта, 2021 / 16:25

"Од Републичког штаба за ванредне ситуације, као и од локалних штабова очекујем максималну стручност и максималну професионалност, али имам неколико кључних питања, односно питања становника општине Теслић" – изјавио је Миличевић.

Начелник се осврнуо на чињеницу да је првог марта донесена Одлука да се дозвољава музика уживо у угоститељским објектима уз одређене мјере прописане од стране Института за здравство Републике Српске, те да је само за непуна четири дана након тога донесена нова Одлука да се забрањује музика уживо у угоститељским објектима.

"Постављам питање на основу којег критеријума је 1. марта дозвољена музика уживо. Да ли су то критеријуми тачног броја обољелих, тачног броја хоспитализованих, да ли су то критеријуми броја умрлих лица и који су то критеријуми по којима би се ми могли равнати. Људи су након те одлуке већ направили уговор са музичарима, почели да продају карте за такве манифестације, чак и нашем Одјељењу за привреду је поднешен одређени број захтјева за одобрење музике уживо, да би неко након три дана то забранио" – казао је Миличевић.

Он је нагласио да не поставља питање зашто је неко забранио музику уживо, него зашто је Републички штаб 1. марта дозволио музику уживо, а након три дана је забранио.

"Како очекујете од нас да спроводимо мјеру која је сад на снази, а то је да по једној етажи у угоститељском објекту може да буде максимално 50 гостију. Да ли то у преводу значи да ако неки угоститељски објекат има једну етажу од 1000 квадрата у њој може имати 50 гостију, а угоститељски објекат који има двије етаже по 100 квадрата може да има 100 људи. Гдје је логика, гдје је компетентност и стручност." – упитао је Миличевић.

Миличевић је упитао и шта значи Одлука да запослени у јавним установама и предузећима могу да раде од куће, онлине а радници у производњи и халама раде у халама у условима лоше вентилације, гдје не могу имати максималну физичку дистанцу.

"Шта значи мјера која је сада на снази да професионални спорт и лигашка такмичења се настављају, а да школе спорта, рекреација, фитнес и остало се забрањује? Шта значи да један фудбалски клуб у суботу почиње првенство, његов први тим игра утакмицу, а у исто вријеме омладинска школа фудбала тог истог клуба има већ сада обавјештење фудбалског савеза да се одгађају, односно укидају њихова такмичења." – истакао је Миличевић и додао:

"Све мјере Републичког штаба за ванредне ситуације ће у Теслићу бити Одлуком нашег штаба испоштоване, али заиста дајте једном глас разума. Ситуација је озбиљна, у исто вријеме компликована али има и своје рјешење. А рјешење је следеће, доношење стручних компетентних, озбиљних мјера, контрола спровођења истих, масовно тестирање, и масовна вакцинација. То је једни пут којим треба ићи. А на овај начин са оваквим импровизацијама нећемо далеко стићи" – закључио је Миличевић.