Миленко, зашто мучко убиство колоне не обиљежити у Тузли?

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је да ће, у организацији Одбора Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, у Бијељини сутра бити обиљежено 26 година од страдања припадника ЈНА у "Тузланској колони" и нагласио да породице страдалих највише боли неправда будући да починиоци тог злочина до данас нису кажњени.

понедељак, мај 14, 2018 / 13:02

"Било је процесуирања за овај злочин. За злочине у `Тузланској колони` је Илија Јуришић у првостепеном поступку у Београду био осуђен на 12 година затвора, али је касније ослобођен", подсјетио је Савановић на данашњој конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је навео да власти Тузле опструишу захтјеве из Републике Српске да сјећање на овај догађај буде обиљежавано у Тузли, на мјесту страдања припадника ЈНА.

"На наше захтјеве, као што је случај и са `Добровољачком`, да буде постављена спомен-плоча гдје бисмо могли да обиљежавамо страдања – власти Тузле ћуте", напомиње Савановић.

Он је подсјетио да се, упркос свим договорима тадашњег Предсједништва СФРЈ, цивилних власти Тузле и команде 92. моторизоване бригаде ЈНА у Тузли о мирном повлачењу ЈНА, догодио кукавички напад ТО и Зелених беретки на колону ЈНА у којем је убијено 59, а рањена 44 припадника ЈНА.

"То што се дешавало било је незамисливо за све становнике бивше Југославије. Кроз то се показала нит лажног патриотизма и национализма која је 70 година живјела у заједничкој држави", истакао је Савановић.

Према његовим ријечима, након 70 година на површину је испливала демагогија о заједничкој држави, али та демагогија не даје право никоме да заговара у наредном периоду неки пројекат који није успио у бившој Југославији.

У Бијељини ће сутра обиљежавање 26 година од страдања припадника ЈНА у Тузли почети у 11.00 часова служењем парастоса на градском гробљу Пучиле, у 11.30 часова предвиђено је полагање вијенаца на Спомен-костурници, а у 11.45 часова планирано је обраћање званичника.

Муслиманске снаге напале су 15. маја 1992. године колону ЈНА у Тузли која је, на основу претходно постигнутог договора, требало да напусти БиХ и пређе у Србију. Тада је убијено 59 војника, а 44 су рањена.

Напад на 92. моторизовану бригаду ЈНА, која се у договору са властима Тузле мирно повлачила из касарне "Хусинска буна" са око 200 моторних возила и око 600 старјешина и војника, изведен је неочекивано, из засједе.

Извели су га припадници муслиманског МУП-а, муслиманске Територијалне одбране и "Зелених беретки".Оставите одговор