Миленко Вишњић: Бањолучки локалпатриотизам

Да тако хумана идеја, као што је социјалдемократија, може да метастазира у највеће друштвено зло, дефинишући се и као иделогоија, историја није забиљежила. Социологија се не оглашава. Једноумни, искључиви и агресивни коментари, фанатичних коментатора-сљедбеника, најновије и у науци, непризнате идеологије – Организованог криминала, повод је многих сукоба, па и у породици. Идеологија која завађа; свако […]

понедељак, 31 марта, 2014 / 08:21

Да тако хумана идеја, као што је социјалдемократија, може да метастазира у највеће друштвено зло, дефинишући се и као иделогоија, историја није забиљежила. Социологија се не оглашава.

Једноумни, искључиви и агресивни коментари, фанатичних коментатора-сљедбеника, најновије и у науци, непризнате идеологије – Организованог криминала, повод је многих сукоба, па и у породици. Идеологија која завађа; свако је против свакога: Бања Лука против Пала, отац против сина, кум против кума…

Додуше, историја јесте забиљежила једну земљу и једно вријеме када је дошло до сличног обрта; у Њемачкој, тридесетих година прошлог вијека, са свим познатим последицама по човјечанство. Криминална хоботница СНСД-а и њених политичких савезника је преузела све, па и све државне институције! МУП је постао синоним криминала. Више се ухапси МУП-оваца за криминал, него цивила криминалаца, што указује да ништа не иде на добро, по некима – на најгоре све мирише. Правосуђе је постало метафора неправде. Гледање Скупштине је, за неке, вријеме проведено за забаву.

Да, стварно, то се годинама дешава у Српској, посебно у њеном главном граду; граду, са стотинама нових зграда, с роком трајања до првог земљотреса; граду, у којем je наједном мечка заиграла пред вратима. ММФ је постао захтјевнији према Мили – циганише на кредитима за буџетску класу, а ОХР и неке западне амбасаде подржавају Радмановићеву мултиетничку фракцију.

Зна ли ико, чије је Брчко

Слијепа и безусловна подршка актуелној власти и СНСД – фанатично правдајући поклањање властите територије, од коментатора, заштићених лажним именом и маском, је несхватљива и патолошка. Страначке бусије иза којих ревносни коментатори нападају, а богами и вријеђају све оне који не мисле на начин како то они желе, постајале су све чвршће и јаче.

На рационалном плану, то се може тумачити као одбрана властитих привилегија; привилегија, стечених узурпирањем богастава из остатка Српске. Сви они који су блиски лакташкој актуелној власти, али и они који имају буџетске плате – углавном настањени у главном граду или из околине родног мјеста Вође – заклињу му се на вјечну вјерност. Да је Херцеговина, Романија, Мајевица, Семберија, Подриње у саставу Српске, многи су у Бањалуци и заборавили или, они који су учили праве школе па то знају, не маре много за географију.

С друге стране, због чега би се и бринули за Гусларе, када су им ионако довољни гласови из Бање Луке и њене ближе околине. Прецизније и мудро: Гуслари су им могли бити само лијево сметало при пљачкашким приватизацијама и пљачки грађевинског земљишта, а зар треба то Бањолучанима? Не треба, најбоље је – свој на своме: свако своје нек’ узме земљиште!

Овдје је прича о Подјели Републике Српске табу тема и није препоручљива на просторима у, и око Бање Луке. Чак и угледни грађани, уважавани на цијелом простору Српске, богами и генерали, који су учествовали у стварању Српске, избјегавају да се суоче са овом нимало љупком истином.

Није то подјела, то би било неуставно. Додик то нема право… – каже ми један угледни генерал ВРС, иначе увијек добро упућен у политичке прилике и декларативно – опозиција. Можда је и његова одбрана, одбрана интереса своје дјеце и њиховог будућег запослења и високих буџетских плата, по већ усвојеном моделу локалпатриотизма.

Духови прошлости… незнам зашто сада опет да се бавимо Брчким када је ван територије РС већ ево 13 година”, примјетићете, не баш писмено писано, и само је дио текста једног популарног и активног коментатора са локалним реномеом. Изгледа, ово личи на алузију да су Брчко продали Милини претходници – Паљанска клика?

Није само Брчко табу тема, има их још много и није паметно јавно о њима затурати разговор: неравномјеран развој Српске и запостављен источни дио, приватизација, концесије, аутопут, зграда владе, Дрина, Шуме Српске; све су то теме којих се треба клонити, ако сте случајно набасали у неки њихов кафић.

Миле најбоље зна шта ради

Мене лично, јако је погодила и још погађа чињеница да је Српска, једним невјештим потезом пера и не баш исписаним рукописом, располовљена. Међутим, Милини кажу: то је у интересу националног интереса и Миле најбоље зна шта ради. Није препоручљиво о томе причати ни у побијеладана, а камоли, недајбоже – ноћу, кад локалпатриотизам добије на интензитету.

Поука из многих искустава: Зато, ако случајно имате коју цркавицу, не идите у њихове бањалучке кафане. Ако нисте Бањалучанин или, најсигурније – ако нисте Милин или Радмановићев, држите се свога дома, ако га имате; у супротном – ризикујете разбијену главу, праћену дреком: ј… те Радован или, иди на Пале ј…. те оне, паљанска клика је све уништила…

Изгледа да је народ, премјештање политичке моћи са Пала у Бању Луку (Лакташе) – посебно млади који су расли уз Милине успјехе, доброту и лакоћу добивања диплома – гадно завадило? Краљевићи, Чоловоћи, Маринковићи, Ћукови и остали привилеговани бизнисмени из „источно од Брчког“, су само изабрани појединци и Додикови официри за везу, бројем сведени на статистичку грешку и с могућим циљем да се Турци не би досјетили.

Ово ће разочарати многе, али то је суморна стварност, тужна и непоправљива истина. Ништа друго, него Каос, што би рекли неки Бањoлучани! Викенд шопинг у Загребу; није тако ни лош, али кад не би сваки њихов одлазак у земљу више западне културе доносио новокомпоноване ријечи и изразе. Пуцајући од локалпатриотизма, 2011. године је у Бања Луци уведена и поноћка, нови и модернији обичај одржавања литургије уочи Божића у православним црквама. Није ово ништа ново! Познато је да је Украјина, све до Стаљиновог декрета 1936., била далеко отишла са модернијим обичајима, ширећи унијатство.

Као да је слутио, нешто слично следећем, рекао је и отац нације – Ћосић: "…Ми морамо посветити посебну пажњу најзападнијем делу у којем живе Срби – Бањој Луци." Докле ћемо догурати, радећи овако, велико је питање? А, докле ћу ја стићи с оваквим мишљењем, покушавајући да остварим основна људска права у Бањој Луци, такође, велико је питање? Срећом, потврду о учешћу у рату сам давно добио.0 КОМЕНТАРА

 1. До сада једна од најбољих анализа апсурда околности у којима смо се сви нашли као у неком вртлогу без дна из кога се тешко извући, јер се чупаш само појединачно док центрипетална сила цио систем вуче у провалију.

  Да је СНСД режим пропусте и девијацију система правио 50% из неспособности, а 50% због околности, ја бих им први то прогледао кроз прсте, али не, напротив, све лоше и катастрофално што су учинили, чинили су углавном намјерно и срачунато. Поготово ми је несхватљиво полтронисање неких ислужених партијских СНСД-е војника на истоку РС-а, гдје сад имамо прилику видјети да Додик и пратња долазе у посјету само одборима СНСД-а, а не иду у фабрике, зато што су их затворили, не иду ни на села, јер су их они угасили својим дјеловањем.
  Обиђу додуше понеког свог „угледног привредника“ коме су „опростили“ десетак милиона дуговања за порезе и доприносе типа Драшковић или оне фабрике типа чардак ни на небу ни на земљи, Бирач, гдје се још ништа не зна чији су губитци били и чији ће бити, а наравно они из литванске Српске банке.

 2. Некад стварно помислим да се пре доласка СНСД-а на власт код нас живело у савршено нормалном друштву,без мита,корупције,непотизма и криминала.И нарочито без профитера.

  Да статус Брчког нема никакве везе са Дејтоном и Караџићем,већ искључиво са Додиком.

  Кад би само Додик био једини проблем нашег друштва,све би било лако.

 3. Као да је слутио, нешто слично следећем, рекао је и отац нације – Ћосић: „…Ми морамо посветити посебну пажњу најзападнијем делу у којем живе Срби – Бањој Луци.“

  Ma recite mi da se zajebavao kada je napisao „otac nacije“.

 4. Kada je panika u taboru razbojnika, onda je na dežurstvu biger.
  Niko , poševši od firčija, pa do poslednjeg i najnižerangovanijeg braniteljčića na portalima , kada pokušavaju da brišu drek sa obraza glavnokomandujućeg rušitelja Srpske ,opale po sds-u, po federaciji, po Karadžiću, po VRS, , domaćim izdajnicima…

  Bilo je svega, naravno, ali nema tog deterženta, nema toga sredstva kojim bi se opralo nedjelo firčijevo i firčijevaca.
  Prvo, uslovi u kojima su djelovali bili su drugačiji.

  Rat i mir su neuporedivi.
  Da, griješilo se.
  SDS je kažnjen, znamo i od koga, kako, i ko je bio korisni idiot.
  Ali, firči je znao gdje su griješili, zašto se nije učio na njihovim greškama, zašto je kriminal još više bujao do neslućenih razmjera, do ekonomskog nepostojanja, do posrnuća republike u svakom smislu?

  Sada bigeruju i pletu crnoustaše i brane firčija jer znaju da je on radio i radi na ostvarenju pavelićevih ideja, na potpunom nestanku svega srpskog što je postojalo na ovim prostorima.

  Firčiju je nažalost pošlo za rudonjskom šašom da spali Srpsku, i materijalno, i duhovno, i demografski.

  No, ostalo je sjeme, ostalo je nešto iz čega će pronići, iznići, podmladiti se, zamladiti, i podići se Srpska.
  Izvućićemo naš poharani, slupani brod na obalu i polako ga popravljati.
  Neće biti lako, rane srpske će vidati i liječiti i naša daleka pokolenjaa, ali takav nam je usud da se uvijek dižemo iz pepela , a ovaj put će biti najteže.

  Jer ostalo je malo, šačica ljudi, a milegad je bio najjači, najveći i najostrašćeniji terorista i tiranin u istoriji našoj.

 5. Чешњак,

  не може вишњићевско-фронталска памет схватити шта значи рећи Бањалука-најзападнији српски град.
  Схватио је то народ 13 западнокрајишких општина и казнио СДС и помео га са политичке карте Крајине за сва времена.
  Ово мало галамџија што се окупља на Фронталу и око Стевандића и Тадића је премало да надгласа тиху већину која добро зна зашто се Бањалука од центра српства помјерила на крајњи запад.

 6. Мој друг Приједор добро зна да је на списку изданих општина био и Приједор. Пантелија Ћургуз, блентав и инаџија, што би рекли, накриво насађен, оглушио се о ту директиву.

  Ни до данас му то не могу опростити.

 7. Simo, bilo kako je bilo, kažeš sds je pometen, ok, ali što se firči nije učio na greškama, mogao je da je htio, ali nije mu to bio cilj.
  Clj mu je bio:gdja stadih, ti produži.
  Zaprvo, cilj mu je bio uništenje Srpske.
  A, što se tiče pantelije, kukala mu majka, on sa mojim gradom nije imao ništa.
  A pljunuo je na sve što je uradio u ratu.Sramota da onako hoda sa zadrigliom vratinom i ofarbanim brkovima, košulju ne može da skopča pod vratom, da se ufatio u kolo sa firčijem . Poglup jest, ali ne toliko da ne vidi šta se radi oko njega.

  On da ima obraza otišao bi u park, pa ako je ginuti neka gine.
  Ali, njemu firči diriguje jer na njemu otupljuju borci oštricu, da nije njega, tražili bi rudonjinu ostavku.

  Borci neće dugo da izdrže poniženje, to firči i čeka i zateže konopac.
  Neda ni zengu zbog istog razloga, da u borcima bijes naraste, da učine nepromišljen korak, kako bi on pustio iz rukava pripremljene mjere: hercike sa šibicama, gumama, snajperima , kako bi zadao Srpskoj završni udarac.

  Igra na kartu: Srbe na Srbe.
  Nadam se da neće u tome uspjeti.
  Ali, ko zna, bjelosvjetski fašisti , oni koji su ga s razlogom dovezli, su uz njega. Nisu za potcijeniti. Do sada su uvijek uspjeli kada god su htjeli da da poteče srpska krv potocima.

 8. Симо П. Ороз, 01.04.2014. 09:13:00 [110658]
  Знаш добро да је Пантелија био јунак у одбрани Дубице, а да је дубица пала, курац би ти био данас у Приједору.

  Јунак у одбрани Дубице је био Маринко Гвозден, истакнути ратник, спортиста, тренер….о чијем подвигу је својевремено писала сва штампа и у Србији.
  Задао кључни и преломни ударац усташкој армади приликом преласка Уне у Дубицу.Ујке отпливале леђно!

  Дуго после рата био запослен у општини, као возач и сл.
  Чим је дошао СНСД на власт одмах је најурен из општине…

  Данас за Ћургуза кажу да и он фура неког „зенгу“ за возача!

 9. front, 01.04.2014. 09:28:52

  “13 zapadnokrajiških opština? Čestitam autoru. Ni uz najbolju volju ne mogu se nabrojati. Ali, kako vrijeme prolazi broj će se povećati. Vjerovatno je Simo uračunao i tri četiri sarajevske u tu numeru.“

  Можеш те спрдати и церекати као што се Радован церекао када су свој завичај напустали становници:
  1. Гламоч
  2. Дрвар
  3. Грахово,
  4. Купрес
  5. Шипово
  6. Јајце
  7. Мркоњић Град
  8. Доњи Вакуф (Србобран)
  9. Босанска Крупа
  10. Сански Мост
  11. Кључ
  12. Петровац
  13. Бихаћ (српски дио)

 10. Simo, , da, trebao je da kaže, ok, ljudi, idite, spašavajte se, morali smo da im damo. …
  Ali, nikad neću da zaboravim onoj kuji, babaetini, Bilurdi, kada je otišla pred sam pad Drvara, stala na stepenice radničkog doma i kaže: Nikuda vi neČČČete iz vaših kuČČa.
  Nanu li joj ,a poslije se pravi mirotvorka. Sjećam se da je Kukanjac pričao na tv da je kuja tražila od vojske, i naravno dobila da joj iz stana u SA odvezu namještaj, da ni igla ne ostane.

  A, sada joj firči kešira milione naše , tako ih je pičio obilazeći samo nju u zatvoru, dok djeca ostalih zatvorenika nemaju ni za hljeb.Naravno, ona ga je ustoličila…
  Simo, nešto se moralo otkinuti i dati, a da li je baš to moralo, a ne nešto kamenitije, pustije, kakva vukojebina… o tome se može govoriti.
  Moja porodica je bila u PD, ja na ratištu, nisam znao za njih, oni za mene, …
  A, danas smo mi svi izdajice i strani plaćenici….
  Ćurguzovu zaslugu ne znam, vjerovatno je ima, ali na nju je pljunuo, pokenjao se. Postao je lutkac na koncu u rudonjskim papcima.

 11. prijedor, 01.04.2014. 11:00:33

  “Simo, , da, trebao je da kaže, ok, ljudi, idite, spašavajte se, morali smo da im damo. …“

  Никад се нећу сложити са том логиком, а да прије тога не поставим питање: “Како смо то дошли у ситуацију да мојом кућом тргује јебивјетар из Шавника“.

 12. „Можеш те спрдати и церекати као што се Радован церекао када су свој завичај напустали становници:“

  Simo, nemoj tako, pa Dodik je lijepo objasnio:

  „U političkom smislu ja izražavam zahvalnost Karadžiću za napor koji je učinio da se Republika Srpska uspostavi i održi“, rekao je Dodik na upit novinara hoće li svjedočiti na suđenju Karadžiću

 13. Simo pomiješao babe i žabe. Pod plaštom izdaje odnosno političkog dogovora optužuje se rukovodstvo što je smišljeno prepustilo teritorije. A onda vam se i Holbruk patriota smije i hvali se kako je spasio Banja Luku. Drugi krajiški korpus se raspao još ’92. Odbranu mu je činila RSK. BTW Šipovo i Mrkonjić grad su koliko vidim u RS, pa i veći dio opštine Ključ. Ali gle, izdaja je došla sa Pala vođenja nekom mađioničarskom palicom. Tu su Paljani nadmašili i srpskog Čak Norisa i ostale mirotvorce, uključujući i Baju koji je tada sjedio uz skute Mikelića i Čak Norisa, vjerovatno dobro informisan.:P

 14. Simo,
  vrlo često koristiš riječ izdaja.Izdaja onda, izdaja sada.Izdajnici,strani plaćenici.Da li si Simara slučajno u miru( u ratu sigurno nisi) prolazio kroz Iljaš, Vogošću,Ilidžu,Grbavicu. Da li slučajno znaš gdje je Nišićka visoravan,planina Zvijezda,Polom,Čekrčići,palnine Igman,Bjelašnica;Treskavica… to su Simo ogromna prostranstva… u gradu su vođenje ulične borbe, na planinama i bespućijam borba je bila prsa u prsa. Sve ove položaje su držali borcu Sarajevsko-romanijskog Korpusa.Jedina konstantna pomoć je bila od pripadnika Hercegovačkog korpusa.
  Simo nismo pobjegli. Strašnu smo žrtvu podnijeli. U miru nam uzeše sve! Glasa nismo pustili!Sve radi naše Republike Srpske.

 15. Не знам како се тачно назива болест испразног теоретисања разних завјера, али ова СНСД-овска болест о издаји 13(пу, пу,..баксуз број) општина, превазилази све те оквире теорија баба Куране.

  Овој јадној и напаћеној Додиковој власти, неко је намјерно смјестио још деведесетих година да остану без тако значајних и стратешки најпродуктивнијих општина Гламоч и Грахово, а посебно тај Бихаћ и Јајце. Шта значи тамо неко Кнежево, Хан Пијесак, Калиновик, Трново, Чајниче, Рудо, шта ће те рупетине, овој продуктивној власти само на терет. Јесте извуче се из тих рупетина обловина и продаје се ко халва, али Додик не воли та мјеста, ех да је њему тај Гламоч он би од њега направио Глазгов, ма какав Глазгов направио би оба Манчестера и јединство и грађански у Гламочу и Грахову. А тек да му је ту једно Јајце, гдје би му био крај, зато дајте му то до Јајца.

 16. Праведно је рећи да Симо, к’о Симо, често није био у праву, гурајући своју „наранџасту“ причу. Патриотске генерације које ће доћи, углавном произашле из сиромашних образованих породица, реће ће да Симо и није био баш у праву. Једноставно, био је обични издајник, радећи за „либералну“ пљачку народа, а све зарад задржавања тренутних привилегија, пропагирајући чак и сукоб међу браћом.

 17. Ако је СДС, како крајишка гамад наводе, продао ко бива ово туце крајишких општина, које, бај д веј, све заједно не вриједе онолико пара колико би се утрошило приликом зимског одржавања путева у истим, како то да су Титови Дрварчани још 1994-е постали пионири бјежања с линија, како то да кад год би Дудак дошао до мало муниције, другог крајишког корпуса не би било ни у ромингу, како то, да ако је СДС продао Мркоњић и Шипово, исти буду враћени, или је, и у тим случајевима била у току нека нова осма офанзива, јер забога, не би било праведно да се титови дрварчани или Гламочаци дочепају асфалта, а да Змајеви „суграђани“ и даље форсирају чуке…. Крајина ће, без икакве сумње, поново гласати за тракторизам, кад се том крајишком малоумљу додају десетине хиљада буџетских крвопија, гласови из српскијег дијела РС ће бити недовољни за било какву промјену, али…….ко зна, можда је и то добро.

 18. deki, 01.04.2014. 12:42:27

  “Strašnu smo žrtvu podnijeli. U miru nam uzeše sve! Glasa nismo pustili!Sve radi naše Republike Srpske.“

  Деки, вас није издао Караџић, вас је Милошевић у Дејтону. Имали сте бар времена да попакујете ствари, куће су вам остале читаве па сте их касније могли продати или замијенити.

  Када су се Крајишници повлачили нису имали времена ни најнужније ствари покупити, колоне ус бомбардоване, масовне гробнице пуњене.

  Борили су се и Крајишници четири године, стизали помагати и вама у Сарајеву. Четири године нису изгубили ни педаљ територије, највећи проблем Бихаћ су могли ријешити давно, али је увијек од издајника стизала наредба ‘назад’. И на крају их издане и попаљене још називају и кукавицама.

  Гаде ми се сви који се спрдају са овим страдањем, нарочито оно говно Харпер које и на овој теми безуспјешно покушава бити духовит.

 19. deki, 01.04.2014. 12:42:27

  “Strašnu smo žrtvu podnijeli. U miru nam uzeše sve! Glasa nismo pustili!Sve radi naše Republike Srpske.“

  Деки, вас није издао Караџић, вас је Милошевић у Дејтону. Имали сте бар времена да попакујете ствари, куће су вам остале читаве па сте их касније могли продати или замијенити.

  Када су се Крајишници повлачили нису имали времена ни најнужније ствари покупити, колоне ус бомбардоване, масовне гробнице пуњене.

  Борили су се и Крајишници четири године, стизали помагати и вама у Сарајеву. Четири године нису изгубили ни педаљ територије, највећи проблем Бихаћ су могли ријешити давно, али је увијек од издајника стизала наредба ‘назад’. И на крају их издане и попаљене још називају и кукавицама.

  Гаде ми се сви који се спрдају са овим страдањем, нарочито оно говно Харпер које и на овој теми безуспјешно покушава бити духовит.

 20. Daj Višnja, ne zezaj, kakve crne režimske kafane, gdje se to ne smije pričati po Banja Luci, pa nije ovo SSSR za vrijeme Staljina. Znam te veoma dobro, kao i tvoju suprugu, i cijenim te kao intelektualca, građevinskog inženjera koji je gradio po cijelom svijetu,koji govori nekoliko svjetskih jezika, ali što je previše, previše je. Znam da te je Vidović zeznuo za stan, kako samo on to zna i umije,i da nisi uspio ništa da riješiš u vezi a tim, pa piši malo o njemu, a ne da stvaraš neki razdor između istoka i zapada. Mi banjalučani(rođeni) ispadosmo najgori, kao pljuje se o Palama i istočnom dijelu po kafanama, ma daj molim te, nikada to nisam čuo, a znam da je to obrnuta situacija. Znaš koliko nas interesuju te priče i što bi to neko pričao..??? Ljudi sa istoka što nas napadaju, bože moj, svako ima pravo da priča šta hoće(valjda se to zove demokratija), neka imaju na umu da je mnogo, mnogo njihovih zemljaka došlo u BL i da svi rade, a minimalno 50% banjalučana ne radi, u svom gradu, pa ne znam čemu onda tenzije… ljudi , vodite svoje živote, sami se borite za sebe, neće vam pomoći ni Dodik, ni Bosić, Čavić,Dačić, Vučić, Obama, Putin, Si Đi Ping,…. Ko to shvati, biće mu lakše i bolje! Pozdrav Višnji i cijeloj RS!!!

 21. Николо, хвала Вам за несебичне комплименте, иако ја о себи немам тако високо мишљење. Ви, ако ме добро познајете, онда знате и да нисам од оних који неосновано и неодговорно пишу и изјављују о нечему што не постоји. Што се тиче Ваше тврдње о „раздору“, то једино не схватам као комплимент.

  А Видовић, о томе сам писао прије двије године, нудећи Вам само један од медија: http://www.vaseljenska.com/misljenja/banjaluka-david-ponovo-pred-sudom/

  Како год, хвала Вам још једном на уздржаности и толиким комплиментима. Умјсто дописивања по медијима, будите слободни и назовите да попијемо кафу и пријатељски се испричамо. Срдачан поздрав!

 22. Kad smo vec kod lokal-patriotizma:
  Zasto jedino M.Miskovic moze poslovati u B.Luci slobodno?
  Belgian giant sold the business in the BiH company Tropic from Banja Luka

  Source: nap.ba, 4/1/2014 4:49:16 PM

  Belgian supermarket chain Delhaize has negotiated the sale of 39 MAXI supermarkets in BiH to the Tropic Group B.V. owned by Mirko Risović from Banja Luka due to the withdrawal from the market in this part of Southeast Europe. The value of these investments is not known.

  Apropos, in 2011 the Delhaize bought the Serbian Delta Maxi owned by Miroslav Mišković, and in 2010 the Delta Maxi bought the Tropic supermarket chain for 70 million KM. The buyer obliged to maintain the activity and all 700 employees in Banja Luka, Novi Grad, Prijedor, Jajce, Doboj, Bijeljina and Prnjavor.

  Mirko Risović then said that the Tropic retail was sold after five years of negotiation, but the property is still owned by the family Risović. Now this means that the facilities sold 2010 are still owned by Risović again.

  People of Delhaize said that for now they would not sell the chains in other countries such as Romania and Indonesia

 23. Замолио бих ове из редакције, да се позабаве мало овима што им се гади нешто, да не почнемо са загађивањем приче, таман смо се рјешили оног умоболника са парабелом, шта значи још џиберлука попут Симе овдје?

  Ако неко не схвата шта се жели поручити, него упорно вергла једну те исту шупљу и глупу причу, издаја, тралалала, довољно је да оде до Кнежева и схватиће да између пада Грахова и пропасти Кнежева нема битне разлике. Тачније да се Кнежеву десиле са овим пропалитетским властима и горе ствари, знајући да је Грахово отишло за један дан, а Кнежево уништавано годинама на најподмуклији и најнехуманији начин. Када то неко неће да призна, ослања се само на шефа партије преузети примитивизам. Зауставите ви то на вријеме, ваших 5 година нису мала ствар, да би неко овдје лијечио своје личне фрустрације.

 24. Колико се сјећам, говно које ти узимаш у уста није цензурисато , а одраз је твог очигледног примитивизма у комуникацији.
  То што ти волиш да наступаш ко међед са трбушним плесом, попут твог баје из политичког миљеа, то је твој проблем, али није за ширење по друштвеним мрежама. Постоје уставове и за то, ако се главни баја стиди ту потражити помоћ, ти не мораш, напротив бићеш им пријеко потребан примјерак, како лијечити оно што се није дало спријечити.

 25. Значи то је код тебе као неки вид заслуге? Пази молим те, а могу ли ја онда остати суздржан, јер када неко код мене тако нешто ружно засужи ја му не кажем ништа, само га ‘ладно скинем са оне ствари. Схватиш ли то, знаћеш се и понашати убудуће.

 26. harper, 03.04.2014. 15:19:48

  “Пази молим те, а могу ли ја онда остати суздржан, јер када неко код мене тако нешто ружно засужи ја му не кажем ништа, само га ‘ладно скинем са оне ствари. Схватиш ли то, знаћеш се и понашати убудуће.“

  Не мораш ти рекнути ништа, ладно ме скини са оне ствари, али то фронталук не види. А ја кад теби кажем да си говно сви то прочитају.

 27. Ма није проблем у говнету, већ што се поистовећујеш са тим, а ја те сматрам само за worthless piece of shit. Ниси сконтао ни оно за мозак у паштети, не односи се ни то на тебе, теби је умјесто мозга фосна у глави. Види како имаш лијепо удварање од твоје тамне стране личности, Чеовске, не знам шта ти би да Чичу увлачиш таквим ликовима у буљу, буљашу један говнарски?